3 lutego 2017

Scones- angielskie bułeczki

 
Cytując wikipedię: "Scones to brytyjskie ciastko wywodzące się ze Szkocji, z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia, niekiedy z dodatkiem suszonych owoców (często rodzynek)". Robi się je ekspresowo i są całkowicie bezproblemowe. Z czym smakują najlepiej? Przede wszystkim najsmaczniejsze są od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe, podane z dżemem, jogurtem, miodem, a nawet  i posmarowanej wyłącznie masłem. To coś pomiędzy bułką a ciastkiem. Scones można robić w wersji na słodko lub wytrawnie. Ja proponuję Wam dzisiaj tę pierwszą wersję. Przepis oparłam na przepisie Marty. Polecam!
 
 
Składniki: (na 8 sztuk)

Ciasto:
2 szkl mąki pszennej
1/3 szkl cukru
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g rodzynek lub żurawiny (u mnie rodzynki w czekoladzie)
3/4 szkl kwaśnej śmietany 18%
1 duże jajko
4 łyżeczki miękkiego masła

Dodatkowo:
2 łyżki jogurtu naturalnego do posmarowania bułeczek


Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i rodzynki wymieszać w dużej misce. Dodać jajko, miękkie masło i śmietanę 18%, krótko wymieszać, aż składniki się połączą, a następnie zagnieść rękami w kulę.
 
 
Ciasto spłaszczyć na grubość ok. 2 cm i szklanką wykrawać okrągłe bułeczki. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdą bułeczkę wysmarować z wierzchu jogurtem naturalnym.
 
Piec w piekarniku nagrzanym do 210 st.C przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec jeszcze 5-10 minut, aż Scones ładnie się zarumienią.
 
Upieczone wyjąć i przestudzić. Zajadać na ciepło z dżemikiem, miodem, owocami... Smacznego!
 

1 komentarz:

  1. Wygląda cudownie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly