15 lutego 2017

Śniadaniowe kuleczki czekoladowe do mleka

 
Na pewno choć raz w życiu jedliście śniadaniowe czekoladowe kuleczki ze sklepu typu popularne Nesquik lub Mlekołaki. Co powiecie na ich domową wersję? Małe, okrągłe, bardzo czekoladowe, rano do gorącego mleka ideolo!! Kilka podstawowych składników i trochę cierpliwości przy kulaniu :). U mnie zamiast zmielonych migdałów drobniutko posiekane orzechy włoskie. Następnym razem zrobię tak, jak w oryginale, bo pomimo że orzechy fajnie chrupały pod zębami, to z wyglądu nie odzwierciedlały tych sklepowych. Polecam jednak zmielić migdały lub orzechy ;).
 
 
Składniki:
 
 1 szkl mąki pszennej
1/4 szkl naturalnego kakao
1/4 szkl zmielonych migdałów (u mnie drobno posiekane orzechy włoskie)
1/4 szkl cukru
1 białko
1-2 łyżki jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 
 
Przygotowanie:
 
Nic prostszego... wszystkie składniki wrzucić do miski, wyrobić palcami na kruszonkę i zagnieść ciasto w kulę. Teraz troszkę cierpliwości... z masy odrywać malutkie kawałeczki i formować z nich kuleczki. I tak do wykończenia całego ciasta.
 
 
 
Kuleczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozsypać na blaszce tak, by się ze sobą nie stykały. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15 minut. Upieczone wyjąć i wystudzić. Zajadać z mlekiem, jogurtem, miodem itp. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Smacznego!
 
Źródło: klik

3 komentarze:

  1. czym mozna zastapic jogurt grecki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną 12-18% ☺

      Usuń

Printfriendly