2 lutego 2017

Torcik ryżowy z brzoskwiniami

 
Kruche ciasto z masą z białego ryżu i galaretką z brzoskwiniami. Doskonałe ciacho na weekend do kawy. Nikt przecież nie powiedział, że jak ryż to musi być risotto i koniecznie na obiad ;). W deserach też się sprawdza!

 
Składniki: (na tortownicę o średnicy 18-20 cm)
 
Ciasto kruche:
110 g mąki pszennej
60 g zimnego masła
2 żółtka
50 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Masa ryżowa:
300 ml mleka+ mleko do podlewania ryżu
szczypta soli
skórka otarta z 1/2 cytryny
40 g cukru
100 g ryżu na risotto
2 łyżeczki żelatyny w proszku+4 łyżki zimnego mleka
100 ml śmietanki kremówki 36%
125 g serka mascarpone
50 g twarogu, zmielonego dwukrotnie
1 łyżka cukru waniliowego
 
Dodatkowo:
1 duża brzoskwinia
1 galaretka pomarańczowa
400 ml wody
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto kruche: Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Zbyt długie zagniatanie skutkuje twardym ciastem po upieczeniu! Ciasto wykleić do tortownicy o średnicy ok. 18-20 cm, której dno wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
 
Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć spód ciasta z lodówki. Piec w 180 st.C przez ok. 15-20 minut do zezłocenia (ciasto powinno się zarumienić). Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
 
 
 
Masa ryżowa: Mleko zagotować w garnuszku z solą, skórką z cytryny i cukrem. Dodać ryż, gotować na małym ogniu, często mieszając ok. 30 minut. Gdyby ryż wsiąknął już cały płyn, należy dolać mleko i kontynuować gotowanie. Ugotowany ryż musi być miękki, więc w razie potrzeby wydłużcie czas gotowania. Po ugotowaniu powinniśmy otrzymać coś a'la mleczne risotto o zwartej konsystencji.

Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami zimnego mleka, po czym umieścić na chwilkę w mikrofalówce lub na małym ogniu i podgrzać, aż żelatyna się rozpuści. Letnią wlać do ciepłego ryżu, wymieszać. Masę ryżową odstawić do lodówki do schłodzenia.
 
 
 
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier waniliowy, zmielony twaróg, serek mascarpone oraz schłodzoną masę ryżową, krótko zmiksować. Gdyby była potrzeba można dosłodzić.
 
Upieczony i ostudzony spód ciasta umieścić w tortownicy (jeśli Wasza tortownica nie jest zbyt szczelna- wyłóżcie ją folią aluminiową). Na spód ciasta wyłożyć masę ryżową, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.
 
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić, schłodzić do lekkiego stężenia. Brzoskwinię obrać, wyjąć pestkę i pokroić w drobną kostkę. Kawałki brzoskwiń ułożyć na masie ryżowej i zalać tężejącą, ale jeszcze płynną galaretką. Torcik schłodzić w lodówce, najlepiej kilka godzin, by całość stężała, a spód zmięknął. Smacznego!
 
Inspiracja: książka "Ciasta" Weltbild.

1 komentarz:

  1. Pudding ryżowy w kształcie ciasta. To musiało smakować wybornie! :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly