6 lutego 2017

Tosty francuskie z owocami w zdrowszej wersji

 
Znacie je doskonale! Tosty francuskie to po prostu chleb w jajku usmażony na patelni. Podane na słodko lub wytrawnie to świetna propozycja na śniadanie dla każdego. Moje tosty są w zdrowszej wersji, bo z chleba żytniego. Smacznego!
 
 
Składniki: (na 2 porcje)
 
4 kromki chleba żytniego
1 duże jajko
1 łyżka mleka
1 łyżeczka oleju rzepakowego
dowolne owoce (u mnie banan, truskawki, jagody i czerwona porzeczka)
miód do polania lub cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Jajko roztrzepać z mlekiem. Patelnię z nieprzywierającym dnem wysmarować łyżeczką oleju, rozgrzać.

Kromki chleba maczać z obu stron w jajku z mlekiem i kłaść na rozgrzaną patelnię. Smażyć do zarumienienia, obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze kilka minutek.

Tosty podawać na ciepło z owocami i miodem lub posypując odrobiną cukru pudru. Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Idealny posiłek potreningowy. Mimo dużej ilości węglowodanów, takie tosty mają mnóstwo witamin i minerałów. Ciemne pieczywo, to źródło także witamin z grupy B. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze polskie Panie: http://www.anonse-polska.eu/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly