12 lutego 2017

Waniliowa panna cotta

 
Walentynki już we wtorek, warto się więc trochę pofatygować i sprawić przyjemność bliskiej nam osobie. Jak to się mówi: " przez żołądek do serca", taka panna cotta będzie wyjątkowym poczęstunkiem, np. podczas romantycznej kolacji 14 lutego. Polecam!
 
 
Składniki: (na 2 porcje)
 
200 g śmietanki kremówki 30%
3/4 szkl mleka
4 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki zimnej wody
 
 
Przygotowanie:
 
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na 2 minutki do napęcznienia. Następnie podgrzać chwilkę w mikrofalówce, aż żelatyna się rozpuści, dobrze wymieszać (uwaga! Nie można doprowadzić do zagotowania żelatyny- traci wtedy swoje właściwości).
 
 
Mleko, śmietankę i cukier waniliowy zagotować. Gdy mieszanka zacznie wrzeć, od razu zdjąć ją z palnika i wlać żelatynę, energicznie wymieszać. Przestudzoną mieszankę przelać do foremek na galaretki lub zwykłych miseczek. Schłodzić do całkowitego stężenia.
 
Po stężeniu ostrożnie wyjąć ją z foremek poklepując dłonią (powinna wyskoczyć). Podawać z musem owocowym (u mnie z czerwonych porzeczek). Smacznego!
 
Rada: By panna cotta łatwiej wychodziła z foremek, można foremkę zanurzyć na chwilkę we wrzątku. Równie dobrze można pozostawić panna cottę w miseczkach i w nich podawać :).
 

1 komentarz:

Printfriendly