23 marca 2017

Chleb żytni z miodem i suszoną śliwką

 
Często kupuję taki chlebek w sklepie. Przyszedł w końcu czas, by zrobić jego domową wersję. Ten sklepowy ma posiekane śliwki, ja dałam w większych kawałkach, reszta jest prawie identyczna (no pomijając jeszcze chemię, którą możemy znaleźć u niektórych producentów, w celu przedłużenia terminu przydatności do spożycia). Śliwki dają chlebu niezwykłego smaku i aromatu, miąższ jest słodkawy za sprawą miodu i dosyć ciężki dzięki mące żytniej. Nic tylko zabierać się za pieczenie... ;).


Składniki: (na keksówkę 20x10 cm)
 
Zaczyn:
200 g aktywnego zakwasu żytniego
150 g letniej wody
150 g mąki żytniej typ 720
 
Ciasto właściwe:
cały powyższy zaczyn
90 g suszonych śliwek bez pestek
210 g mąki żytniej 720
1 łyżeczka soli
50 g miodu
60 g ciepłej wody
 
 
Przygotowanie:
 
Zaczyn: Do aktywnego zakwasu wlać letnią wodę i wsypać mąkę żytnią, dokładnie wymieszać. Miskę z zaczynem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 7-8 godzin.
 
Ciasto właściwe: Do zaczynu wlać ciepłą wodę, miód, wsypać mąkę, oraz sól. Całość zmiksować, aż składniki się połączą i powstanie jednolite, dosyć klejące ciasto (wyrabianie powinno trwać ok. 5 minutek). Pod koniec dodać suszone śliwki- można je pokroić na mniejsze części.
 
Ciasto przełożyć (najlepiej pomóc sobie łyżką) do keksówki o wymiarach 20x10 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką żytnią. Wyrównać zwilżoną w wodzie łyżką (ciasto będzie klejące!). Pozostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto wyrośnie prawie po same brzegi formy (ok. 3-4 godziny).
 
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C, chlebek spryskać z wierzchu wodą. Piec przez ok. 30 minut do zarumienienia. Upieczony wyjąć z piekarnika oraz formy i przenieść na kratkę w celu wystudzenia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly