19 marca 2017

Jaglane placuszki z chia i wiśniami

 
Kasza jaglana nie bez powodu nazywana jest Królową Kasz... pełna dóbr dla naszego organizmu i... ten niebywały smak! :) Średnio jadam ją 3 razy w tygodniu. Czasem na śniadanie, czasem na obiad, a nawet i kolację. Najbardziej jednak uwielbiam ją w postaci porannej jaglanki lub właśnie takich placuszków. Dzisiejsze placuszki oprócz ukochanej kaszy mają w sobie prawdziwy skarb- nasiona chia. Od nich też jestem uzależniona ;). Słodycz fajnie przełamują kwaskowate wiśnie.
 
 
Składniki: (na ok. 15 placuszków)

2 jajka
260 g ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki nasion chia
3 łyżki miodu
80 g mleka (ok. 8 łyżek)
60 g mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
200 g wiśni


Przygotowanie:

Jajka wbić w całości do miski. Roztrzepać do spienienia. Dodać ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, nasiona chia, miód, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Całość krótko wymieszać trzepaczką.
 

Patelnię rozgrzać z łyżeczką oleju. Przetrzeć powierzchnię ręcznikiem papierowym, by rozprowadzić tłuszcz na patelni. Łyżką nakładać porcje masy jaglanej (1 łyżka= 1 placuszek). Placuszki smażyć z obu stron po kilka minutek pod przykryciem do zarumienienia. Podawać na ciepło ze zmiksowanymi na puree wiśniami (wcześniej wiśnie odpestkować i według upodobań dosłodzić miodem- ja pominęłam słodzenie). Smacznego!
 

1 komentarz:

  1. Musiały smakować wybornie :)
    Też bardzo kaszę jaglaną lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly