14 marca 2017

Kisiel ananasowy

 
W prostocie siła! Dobrze jest czasem wrócić do smaków dzieciństwa... Kisiel jadłam na okrągło m.in. dlatego, że mogłam przygotowywać go sama. Dzisiaj wersja niecodzienna, bo ananasowa. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ananas, w szczególności ten świeży, nie z puszki :).
 
 
Składniki: (na 2 porcje)

200 g ananasa (waga po obraniu)
1 i 1/3 szkl wody
3 łyżki cukru
25 g mąki ziemniaczanej (ok. 1 kopiasta łyżka)
listki bazylii do podania


Przygotowanie:

Obrany ananas zmiksować blenderem do gładkości lub niedokładnie- pozostawiając drobne kawałki owoców, jeśli lubicie. 1 szkl wody zagotować z cukrem i puree ananasowym. W reszcie rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Mieszankę wlać do gotującej się wody z ananasem. Niestanie mieszając gotować kilka minutek, aż masa ponownie się zagotuje, a kisiel zgęstnieje. Zdjąć z ognia i chwilkę przestudzić. Następnie przelać do dwóch pucharków lub miseczek. Podawać z listkami bazylii. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Można użyć ananasa z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście :)
      Wystarczy go tylko odsączyć ☺

      Usuń
  2. O! Z ananasem jeszcze nigdy nie robiłam:) A budynie lubisz?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak słyszę budyń, to kojarzą mi się przedszkolne podwieczorki, gdzie budyń podawany był w szklaneczce z podłużnym biszkopcikiem 😊😊😍

      Usuń

Printfriendly