22 marca 2017

Kompot z mrożonych wiśni

 
Krótko mówiąc, to mój prosty sposób na wykorzystanie wiśni, które latem zamroziłam, by cieszyć się nimi nawet w zimie. Oczywiście kompot można zrobić również ze świeżych wiśni, nic nie stoi na przeszkodzie. W przepisie podałam orientacyjną ilość cukru, którą dostosujcie do swoich upodobań. Jeśli nie lubcie zbyt słodkich kompotów, dajcie go mniej. Polecam!
 
 
Składniki:
 
1 l wody
400 g mrożonych wiśni
3/4 szkl cukru*
 
*ilość cukru dostosujcie do swoich upodobań. 
 
 
Przygotowanie:
 
Wodę zagotować z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, dodać do wody mrożone wiśnie, garnek przykryć pokrywką i dalej gotować. Od ponownego zagotowania trzymać na ogniu jeszcze przez około 10-15 minut, po czym zdjąć garnek z ognia i pozostawić kompot do przestudzenia. Smacznego!
 

1 komentarz:

Printfriendly