15 marca 2017

Mini Apple pie

 
Apple pie to słynna amerykańska szarlotka. Kruche ciasto i dużo nadzienia jabłkowego, tym się właśnie charakteryzuje. Ja przedstawiam Wam dzisiaj wersje mini- w postaci uroczych babeczek. Przepis na każdą porę roku, bo przecież jabłka mamy przez cały rok!
 
 
Składniki: (na ok. 10 sztuk)
 
Ciasto kruche:
150 g zimnego, schłodzonego masła
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
240 g mąki pszennej
110 g cukru pudru
 
Nadzienie:
500 g kwaśnych jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
 
Dodatkowo:
masło i bułka tarta do formy
cukier puder do oprószenia
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut.

Nadzienie: Jabłka umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do nich pozostałe składniki nadzienia i dobrze wymieszać.
 
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm. Szeroką szklanką wykroić z ciasta 10 kół. Umieścić je w gniazdach formy na muffinki wysmarowanej masłem i lekko obsypanej bułką tartą. Dobrze poprzyklejać w dno i boki foremek. Do środka każdej nałożyć kilka łyżeczek nadzienia jabłkowego, dobrze docisnąć i w razie potrzeby jeszcze dołożyć jabłek. 
 
Z pozostałego ciasta wyciąć szklanką kółka o górnej średnicy gniazd muffinkowych. Umieścić je na jabłkach lekko dociskając, by ciasta skleiły się ze sobą. Widelcem zrobić kilka nakłuć. Mnie sporo ciasta zostało, więc wycięłam z resztek kwiatuszki i umieściłam na górze.

Tak przygotowane szarlotkowe babeczki piec w 180 st.C przez około 25-30 minut do zezłocenia.
 
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremek i wystudzić.  Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! 
 

4 komentarze:

  1. Są cudne!
    Porywam jedną ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałbym zauważyć, że nie ma cukru waniliowego tylko jest cukier wanilinowy! Sprawdź opakowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier waniliowy-cukier przechowywany z kilkoma laskami wanilii, cukier wanilinowy-kupowany w torebeczkach

      Usuń
  3. To widocznie został użyty taki domowej roboty,więc waniliowy :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly