4 marca 2017

Mini serniczki HITY

 
Serniczki o smaku popularnych Hitów?! To musicie wypróbować! Hity to dosyć spore ciastka, przez co w papilotkach zajmują większość miejsca i tym samym samego sera jest troszkę mniej niż zawsze. Serniczki podczas studzenia opadają, dzięki czemu na środku tworzy się idealne miejsce dla czekoladowej polewy. Zasmakują każdemu łasuchowi! Słodkie i uzależniające! Ja piekłam z połowy porcji (duży błąd :D), ale bez zastanowienia podwajam ilość składników i podaję Wam proporcje na 12 serniczków. Polecam!
 
 
Składniki: (na ok. 12 sztuk)
 
Na spody:
12 ciastek Hity
 
Masa serowa:
250 g twarogu zmielonego dwukrotnie, w temperaturze pokojowej
120 g śmietanki kremówki 30%
100 g cukru
1 jajko w temperaturze pokojowej
2 ciastka Hity, pokruszone
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
 
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady deserowej
40 g śmietanki kremówki 30%
 
Dodatkowo:
2 ciastka Hity, pokruszone
 
 
Przygotowanie:
 
Spody: Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Na dno papilotek wcisnąć po jednym ciastku Hit.
 
Masa serowa: Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wsypać cukier, miksować. Wbić jajko, dodać twaróg oraz mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Na koniec do masy wsypać pokruszone ciastka Hity (2 sztuki).
 
Masę serową rozlać pomiędzy papilotki z ciastkami (nie do samej góry, gdyż serniczki urosną, a nie chcemy by wyciekły nam z papilotek. Dosłownie po kilka łyżeczek). Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez ok. 20-25 minut do ścięcia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Serniczki podczas studzenia opadną.
 
 
 
Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzać na małym ogniu (nie doprowadzając do wrzenia!). Dodać do niej posiekaną czekoladę, odczekać 2 minutki, po czym wymieszać do uzyskania jednolitej gęstej polewy. W razie potrzeby, gdyby czekolada nie do końca się rozpuściła, można podgrzać polewę chwilkę w mikrofalówce, na małym ogniu lub w kąpieli wodnej, uważając, by się nie przypaliła.
 
Ostudzone serniczki delikatnie oddzielić od papilotek. Wierzch polać czekoladową polewą i posypać pokruszonymi Hitami (2 sztuki). Najlepiej schłodzić serniczki co najmniej 2 godziny, ale jeśli nie możecie już wytrzymać, jedzcie od razu! ;). Smacznego!
 
 

2 komentarze:

  1. Cudowne serniczki, przepyszne, wszyscy są pod wrażeniem! <3

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly