30 marca 2017

Naleśniki bazyliowe z białym serkiem i grejpfrutem


A było to tak... kupiłam ostatnio świeżą bazylię i natchniona jej cudownym zapachem wymyśliłam kilka ciekawych przepisów. Dzisiaj jeden z nich- bazyliowe naleśniki z białym serkiem (kanapkowym) i grejpfrutem. Charakterystyczne w smaku, inne niż tradycyjne naleśniki na słodko! Mam nadzieję, że zielony kolor Was nie odstrasza? ;)
 

Składniki: (na 5-6 sztuk)

Naleśniki:
1 duże jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 szkl mleka
1/2 szkl wody gazowanej
duża garść świeżej bazylii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
175 g mąki pszennej
szczypta soli

Biały serek:
150 g kanapkowego białego serka
150 g śmietany 18%
50 g cukru pudru, przesianego 

Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
1 duży grejpfrut


Przygotowanie:

Naleśniki: Bazylię zalać gazowaną wodą, zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki, krótko zmiksować do połączenia. Masę schłodzić w lodówce 10 minut.

Po tym czasie smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Smażyć z obu stron do zrumienienia.

Biały serek: Składniki dokładnie wymieszać ze sobą w misce.

Grejpfrut obrać ze skórki i błonek, rozdrobnić lub pozostawić w większych kawałkach.

Naleśniki wysmarować białym serkiem, napełnić kawałkami grejpfruta. Podawać od razu. Smacznego! 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly