26 marca 2017

Pastéis de nata- portugalskie ciasteczka

 
Za niespełna pół roku przygoda życia w Lizbonie, a tymczasem ogromne przygotowanie do tego miesięcznego wyjazdu na praktyki. Podstawą angielski, troszkę portugalski, a przede wszystkim dużo spraw organizacyjnych i integracyjnych grupę. Dobrze przed wyjazdem "skosztować" odrobiny kultury i obyczajów tego kraju i oczywiście wtajemniczyć się w tradycyjne potrawy tamtego regionu. Dzisiaj Pastéis de nata, czyli słynne portugalskie ciasteczka- tartaletki z ciasta francuskiego wypełnione kremem jajecznym. Już nie mogę się doczekać, gdy kupię je w prawdziwej portugalskiej cukierni! :D


Składniki: (na 12 sztuk)

Krem:
250 ml mleka
30 g mąki pszennej
½ laski cynamonu
skórka otarta z cytryny
125 ml wody
150 g cukru (lub mniej- są bardzo słodkie)
4 żółtka

Dodatkowo:
1 op. gotowego ciasta francuskiego (275 g)
drobne owoce do podania (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwinąć, ściągnąć papier. Zwinąć z powrotem w rulon, ale tym razem już ciaśniejszy. Pokroić na 12 równych części.

Formę na muffiny (u mnie silikonowa) wysmarować masłem. Każdą część ciasta francuskiego spłaszczyć w dłoniach i wylepić nimi wgłębienia foremek.


Krem: Połowę ilości mleka zagotować w garnuszku razem ze skórką cytrynową i laską cynamonu.  W reszcie mleka rozprowadzić mąkę tak, by nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Następnie zdjąć z palnika i odstawić na bok.

W innym garnuszku zagotować wodę z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlać strumieniem do mlecznej masy, energicznie mieszać.

Żółtka roztrzepać w misce, również strumyczkiem wlać do gorącej masy nieustannie mieszając. Całość przelać przez sitko, by pozbyć się grudek, cynamonu i skórki z cytryny.

Tak przygotowaną masę przelać do foremek z ciastem pozostawiając mały odstęp od górnej krawędzi. Piec w 250 st.C przez ok. 17 minut. Ciasteczka powinny się lekko przypalać z wierzchu. Po przestudzeniu delikatnie oddzielić nożykiem od boków foremek. Można oprószyć cukrem pudrem i cynamonem lub/i podawać z drobnymi owocami. Smacznego!
 
Źródło/ inspiracja: klik.

1 komentarz:

  1. To z pewnością będzie niesamowite doświadczenie :) Powodzenia!
    A ciasteczka kuszą niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly