24 marca 2017

Potrójnie czekoladowe ciastka gryczane

 
Bliźniaczki czekoladowych ciastek z soczewicy ;). Ten przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Simply Nigella". Ciasteczka robiłam z połowy porcji, otrzymując 9 dosyć dużych sztuk. Bardzo czekoladowe, słodkie, na mące gryczanej, która nadaje niepowtarzalnego i wyrazistego smaku. Koniecznie wypróbujcie!


Składniki: (na 18-20 sztuk)

125 g gorzkiej czekolady (najlepiej o jak największej ilości kakao, np. 70%)
60 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
125 g cukru trzcinowego
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pasty, ewentualnie cukier lub aromat waniliowy)
125 g mąki gryczanej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
25 g naturalnego ciemnego kakao
150 g czekoladowych draży do wypieków (u mnie pokrojona na drobne kawałki czekolada gorzka)


Przygotowanie:

Gorzką czekoladę (125 g) rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić na bok do wystudzenia.

 
Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie do masy wlać przestudzoną czekoladę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Wsypać sól, przesianą mąkę gryczaną, sodę oczyszczoną i kakao. Wszystko krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Na koniec wmieszać draże czekoladowe (lub pokrojoną gorzką czekoladę). Masę schłodzić w zamrażalniku przez 30 minut.

Dużą płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (będą potrzebne dwie). Łyżką formować ciastka i układać je na blaszce w dużych odległościach (podczas pieczenia rozleją się na boki).

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 10 minut. Upieczone pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Dopiero wtedy przenieść na talerz lub do pojemniczka. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly