9 marca 2017

Pszenne bułki z białym ryżem

 
Często po obiedzie lub kolacji zostaje spora ilość ziemniaków, ryżu, kaszy itp. Co zrobić z tymi resztkami? Jedni z ziemniaków robią kopytka, inni dojadają resztki na następny dzień, a ja wymyśliłam sobie pomysłowy przepis z wykorzystaniem białego ryżu. Pszenne bułki na drożdżach, których konsystencja w trakcie przygotowywania przypomina ciasto na Ciabattę- jest dosyć rzadkie i klejące. Bułeczki są lekkie i mają piękne duże dziury. Polecam na śniadanie!
 
 
Składniki: (na 8 sztuk)

80 g aktywnego zakwasu żytniego
10 g świeżych drożdży
250 ml letniej wody
2 łyżeczki cukru
10 g soli
470 g mąki pszennej typ 650+ mąka do podsypania stolnicy
150 g ugotowanego białego ryżu


Przygotowanie:

Drożdże wkruszyć do dużej (!) miski, zalać letnią wodą, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Wsypać połowę mąki pszennej, dodać aktywny zakwas żytni oraz cukier. Całość wymieszać do połączenia składników. Odstawić w temperaturze pokojowej na 60 minut (ciasto mocno urośnie!).

Po tym czasie do ciasta wsypać resztę mąki oraz dodać ugotowany biały ryż i sól. Całość wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego przez ok. 5-7 minut. Ciasto będzie klejące (wyrabianie ręczne nie wchodzi w grę), konsystencją przypominać będzie ciasto na Ciabattę. Nie należy dosypywać mąki!

Ciasto pozostawić w misce i odstawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, bez przeciągów.

 
Stolnicę obficie posypać mąką. Przełożyć na nią wyrośnięte ciasto i zagarniając mąkę spod ciasta krótko zagnieść. Dłońmi rozłożyć ciasto na grubość ok. 2 cm (będzie dosyć luźne, regularnie podsypywać stolnicę mąką). Przy pomocy skrobki lub noża podzielić ciasto na 8 równych prostokątów (aby skrobka nie kleiła się do ciasta, należy zamoczyć ją na chwilkę w oleju za każdym razem, gdy dzielimy ciasto).

Bułeczki ostrożnie przenieść na blaszkę do pieczenia wyścieloną papierem (bardzo delikatnie, najlepiej podważając skrobką, by nie zniszczyć kształtu). Pamiętajcie o zachowaniu odstępów między bułeczkami.

Odstawić na 40-60 minut do napuszenia. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. W każdej bułce nożem lub szeroką skrobką (ponownie moczoną w oleju) zrobić nacięcie- przedziałek.

 
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10 minut, następnie podwyższyć temperaturę do 230 st.C i zapiekać jeszcze przez 7-8 minut do zrumienienia bułek. Studzić na kratce. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ale czadowe. Trzeba wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly