5 marca 2017

Rogaliki na zakwasie z masłem orzechowym

 
 
Dosyć nietypowe rogaliki na zakwasie nadziane masłem orzechowym. Podczas pieczenia minimalnie rosną, bardzo dobrze zachowują swój kształt. Zdecydowanie najsmaczniejsze w dniu upieczenia. Polecam użyć masła orzechowego z kawałkami orzechów, które smacznie chrupią pod zębami.
 
 
Składniki: (na 16 sztuk)
 
Ciasto:
120 g aktywnego gęstego zakwasu żytniego
240 g mąki pszennej
50 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko
ok. 100 g ciepłego mleka
 
Nadzienie:
150 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (tzw. Crunchy)
50 g cukru
 
Dodatkowo:
2 łyżeczki masła, stopionego
cukier biały do posypania rogalików
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Do aktywnego zakwasu dodać mąkę, żółtko, cukier i sól, wymieszać. Stopniowo wlewać ciepłe mleko, wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta (może się okazać, że nie zużyjecie całego mleka- dużo zależy tutaj od gęstości zakwasu).
 
Wyrobione ciasto umieścić w natłuszczonej misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. W zimne dni można je położyć na lodówce lub obok kaloryfera.
 
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą rozwałkować na kształt koła. Koło podzielić przy pomocy ostrego noża na 8 równych części (tak jak pizze). Powstałe trójkąty wysmarować masłem orzechowym i obficie posypać białym cukrem. Zwinąć w rogaliki zaczynając od szerszej strony. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach (minimalnie urosną). Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta otrzymując w efekcie 16 zgrabnych rogalików.
 
Masełko (2 łyżeczki) stopić w garnuszku na małym ogniu. Gdy przestygnie wysmarować nim rogaliki i ponownie obficie posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15 minut. Polecam piec na wyższym piętrze w piekarniku, gdyż rogaliki mają tendencje do szybkiego przypalania się od spodu. Upieczone wyjąć i ostudzić na kratce. Najsmaczniejsze w dniu upieczenia. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly