8 marca 2017

Serowy deser straciatella

 
Dzień Kobiet rządzi się swoimi prawami. Dzisiaj coś specjalnie dla płci żeńskiej- serowy deser straciatella! Czekolada, czyli coś, co uspokaja i cieszy, waniliowy ser i odrobina kakaowych herbatników. Dla tych, co lubią mocne smaki, napiszę, że kapka ulubionego alkoholu też się sprawdzi. Wszystkim Paniom życzę wszystkiego, co najlepsze!
 
 
Składniki: (na 4 porcje)

300 g waniliowego twarogu sernikowego z wiaderka
200 g śmietanki kremówki 36%
1/2 szkl cukru pudru (lub mniej, jeśli waniliowy twaróg jest już słodzony)
50 g deserowej czekolady, startej na drobnych oczkach+ odrobina do posypania deserów
50 g kakaowych herbatników, pokruszonych
1 kopiasta łyżeczka żelatyny
1/4 szkl mleka
 
 
Przygotowanie:

Żelatynę zalać zimnym mlekiem, odczekać 2 minutki, po czym podgrzać przez kilka sekund w mikrofalówce, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.
 
 
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, mielony twaróg sernikowy oraz  startą mleczną czekoladę i pokruszone herbatniki. Całość zmiksować do połączenia. Teraz dobrze jest spróbować i sprawdzić, czy krem jest wystarczająco słodki. W razie potrzeby dosłodzić. Na koniec wlać przestudzone mleko z żelatyną (polecam najpierw zahartować żelatynę, dodając do niej 2 łyżki kremu).

Powstały krem przełożyć do 4 szklanek/pucharków. Podawać po schłodzeniu, gdy krem zgęstnieje, posypując dodatkowo startą czekoladą. Smacznego!
 

1 komentarz:

Printfriendly