6 marca 2017

Słodzone mleko skondensowane

 
Słodzone mleko zagęszczone na domowy sposób- z mleka, cukru i odrobiny masła. Porównując cenowo, domowa wersja jest o wiele tańsza niż sklepowa. Kolor i gęstość mleka zależy od czasu gotowania. Im dłużej, tym mleko ma bardziej karmelowy kolor i jest gęstsze. Co ciekawe, gdyby tak jeszcze przedłużyć czas gotowania otrzymamy coś a'la domową masę krówkową (szczegóły jutro). Sami zdecydujecie w trakcie robienia, jaka konsystencja i barwa Wam odpowiada. Pamiętajcie, że po schłodzeniu mleko mocno gęstnieje. Ja gotowałam do pięknego złotego kolorku, a po nocy spędzonej w lodówce łyżka wbita do mleka powolutku opadała, gdyż mleko było naprawdę gęste. Przed użyciem konieczne było jego podgrzanie. Po co był mi taki efekt? Odpowiedź już jutro... zaglądajcie, będzie genialny przepis z użyciem słodzonego mleka skondensowanego własnej roboty! ;). 


Składniki: (na 1 słoiczek- ok. 500 g)

800 ml mleka
300 g cukru
40 g masła


Przygotowanie:

Mleko przelać na głęboką patelnię, zasypać cukrem. Postawić na małym ogniu. Od zagotowania gotować ok. 50 minut, co chwilę mieszając, by mleko się nie przypaliło. Następnie dodać masło i gotować jeszcze przez 5-10 minut, aż mleko wyraźnie zgęstnieje i nabierze lekko karmelowego koloru. Od czasu dodania masła, należy nieustannie mieszać! Im dłużej będziemy mleko gotować, tym otrzymamy bardziej karmelowy kolor i gęstszą konsystencję przypominającą karmel.

Zdjąć z ognia, a po przestudzeniu przelać do słoiczka. Takie mleko można przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Po schłodzeniu mocno gęstnieje, więc przed użyciem należy je podgrzać na małym ogniu. Smacznego!
 

11 komentarzy:

  1. kuchnia marlenity6 marca 2017 19:25

    Mój mąż a ówczesny narzeczony kiedyś zrobił mi tą przyjemność i gotowal do domowych wafelkow;) pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Moja mama, której dłonie są na zdjęciach zajadała łyżeczką ze słoika i była zachwycona 😆😉😘

      Usuń
  2. To fajne, że Twoja Mama uczestniczy w Twojej pasji :-) Zrobię na pewno do wafelków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio często robię zdjęcia, gdzie dodatkowa para rąk jest niezbędna :) Mama i siostra (a czasem i nawet tata) z chęcią są moimi "modelami" 😆😆

      Usuń
  3. U nas zawsze bylo gotowane na święta

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to zobaczyłam od razu ślinka mi pociekła :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis wypróbuje.A czy konieczne trzeba gotować mleko w głębokiej patelni czy można w jakimś garnku czy rondelku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście, może być szeroki garnek ☺

      Usuń
  6. świetny przepis i do tego cudowna fotografia

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly