17 kwietnia 2017

Babeczki marmurkowe z jajeczkami

 
Dwukolorowe babeczki kakaowo-waniliowe udekorowane czekoladowym i białym lukrem oraz czekoladowymi jajeczkami. Proste, bo na oleju, przygotowywane w tradycyjny sposób w dwóch naczyniach, mieszając suche i mokre składniki osobno. Serdecznie polecam!
 
 
Składniki: (na ok. 15 sztuk)

Ciasto:
2 jajka rozmiar L
140 g cukru
20 g cukru wanilinowego
200 ml mleka
100 ml oleju rzepakowego
250 g mąki pszennej tortowej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki naturalnego kakao

Dodatkowo:
3/4 szkl cukru pudru
ok. 2 łyżki soku z cytryny
odrobina naturalnego kakao
czekoladowe jajeczka
 
 
Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, olej i mleko wymieszać w misce. W innym naczyniu połączyć ze sobą suche składniki: cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Zawartość obydwu misek połączyć- krótko mieszając łyżką.

Powstałą masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, dokładnie wymieszać.

Obydwie masę nakładać na przemian do silikonowych foremek na babeczki z kominkiem (babeczki można upiec również w tradycyjnych papilotkach). Piec w 180 st.C przez ok. 15-20 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach, a babeczki ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć z piekarnika, a po wystudzeniu z foremek.

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny do powstania gęstego lukru. Połowę lukru przełożyć do tutki z papieru do pieczenia. Polać nim babeczki. Do pozostałego lukru dodać odrobinę kakao, by uzyskać czekoladowy kolor i również udekorować nim babeczki. W środek babeczek umieścić czekoladowe jajeczka. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly