3 kwietnia 2017

Babka cytrynowa na oleju

 
Pomału zabieram się za wielkanocne przepisy dla Was. Dzisiaj tradycyjna cytrynowa babka na oleju. Prosta, bezproblemowa, smacznie wilgotna. Na świątecznym stole na pewno się odnajdzie ;). Polecam!

 
Składniki: (na dwie małe lub jedną większą babkę)
 
Ciasto:
2 duże jajka
1/2 szkl cukru
110 g oleju rzepakowego
sok i skórka z 1 cytryny
200 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
kilka kropel aromatu cytrynowego
 
Lukier cytrynowy:
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
 
Dodatkowo:
masło i bułka tarta do formy
plastry cytryny do dekoracji
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka w całości wbić do miski, zasypać cukrem. Ubijać na średnich obrotach miksera do jasności i puszystości (ok. 5-7 minut- jaja powinny podwoić swoją objętość). Nie przerywając ubijania wlać do jajek olej, sok z cytryny, aromat oraz wsypać przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i startą skórkę z cytryny. Całość krótko zmiksować, aż składniki się połączą.
 
 
 
Gotowe ciasto przelać do uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy na babkę o pojemności 1 litra lub tak jak ja- dwóch mniejszych 0,5 litrowych.
 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. W dwóch mniejszych formach czas ten się skróci do ok. 30 minut. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, po kilku minutkach również z formy i przenieść do studzenia na kratkę.
 
Lukier: Składniki wymieszać do otrzymania gęstego lukru. Ostudzoną babkę polać lukrem i udekorować plastrami cytryny. Smacznego!
 

5 komentarzy:

  1. Cudowna i bardzo prosta w wykonaniu, dziękuje za przepis !

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna ta babka ,niestety mi nie chcą wychodzić . Wczoraj nawet próbowałam tylko z masłem roztopionym i zakalec oczywiście . Nie podaje się -wypróbuje Twój przepis -mam dużą formę i chcę powiększyć składniki czy ilość oleju też zwiększyć x 2 ?? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, tak wszystkie składniki (wraz z olejem) zwiększyć 2x. Jedynie zmniejszyłabym ilość sody i proszku do pieczenia-proszę dac 2 łyżeczki proszku i pół łyżeczki sody. Proszę rowniez pamiętać, by składniki były w temperaturze pokojowej! :) Trzymam kciuki!

      Usuń

Printfriendly