27 kwietnia 2017

Bułeczki z oliwkami i rodzynkami

 
Świetne pieczywko z superowymi dodatkami. Osobiście nie przepadam za oliwkami, ale w takim wydaniu bardzo mi smakowały. Bułeczki pieczone są głównie na mące pszennej, ale z dodatkiem odrobiny mąki żytniej razowej typ 2000. Lekko słodkawe, bardzo puszyste. U mnie dodatkowo oliwki były faszerowane czerwoną paprykaą stąd na zdjęciach widać czerwone elementy. Polecam!


Składniki: (na ok. 10 bułek)

Rozczyn:
20 g świeżych drożdży
4 łyżki letniej wody
2 kopiaste łyżki mąki pszennej

Ciasto:
400 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
50 g rodzynek+ wrzątek do zalania
80 g zielonych oliwek bez pestek
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
200 g letniej wody
4 łyżki oleju rzepakowego


Przygotowanie:

Rozczyn: Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach letniej wody. Dodać 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać łyżką. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut). Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj.

Ciasto: Rodzynki zalać wrzątkiem do pokrycia, odstawić na 15 minut do namoczenia, a następnie odcedzić. Obydwie mąki, miód, sól, oliwki i namoczone rodzynki wymieszać w dużej misce. Dodać wyrośnięte drożdże i zacząć wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego). Stopniowo wlewać letnią wodę, cały czas wyrabiając. Na koniec wlać olej i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Dobrze wyrobione ciasto jest jednolite i odchodzi od ścianek naczynia- nie klei się.

Gotowe ciasto drożdżowe umieścić w misce oprószonej mąką (lub pozostawić w tej, w której wyrabialiśmy). Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Dobrze jest w połowie tego czasu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią. Otrzymamy tym samym bardziej puszyste bułeczki.

Po tym czasie ciasto krótko zagnieść rękami na naoliwionym blacie. Lekko spłaszczyć na grubość 2-3 cm, a następnie podzielić ostrym nożem lub skrobką na trójkątne bułeczki.
 
 
Bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 2-3 cm odstępach. Pozostawić na ok. 40-50 minut do napuszenia.

Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Bułki piec przez ok. 15-20 minut do zezłocenia.

Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Rewelacja!!!!
    Jutro bedą u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja za oliwkami przepadam, więc takie bułeczki to dla mnie po prostu raj na ziemi :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly