11 kwietnia 2017

Chleb pszenny z żytem, kukurydzą i fistaszkami

 
Chleb na żytnim zakwasie z niewielką ilością świeżych drożdży. Nie jest ciężki i sycący. Ma kilka ciekawych składników w środku, mianowicie kukurydzę, fistaszki i namaczane wcześniej ziarna żyta. Jak widać na jednym z poniższych zdjęć, chlebek wyrasta po same brzegi formy, co tylko napawa optymizmem na udany wypiek! ;)


Składniki:

Namaczane żyto:
100 g ziaren żyta
400 g gorącej wody

Ciasto:
120 g namoczonego żyta (patrz powyżej)
200 g letniej przegotowanej wody
5 g świeżych drożdży
120 g aktywnego zakwasu żytniego (wyjętego z lodówki i dokarmionego przynajmniej 6 godzin wcześniej)
400 g mąki pszennej typ 550
12 g soli
10 g cukru
80 g kukurydzy z puszki, odsączonej
60 g fistaszków niesolonych
2 łyżeczki masła, stopionego i przestudzonego


Przygotowanie:

DZIEŃ WCZEŚNIEJ WIECZOREM

Namaczane żyto: Ziarna żyta wsypać do dużej metalowej lub szklanej miski. Zalać gorącą wodą. Pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na całą noc do namoczenia (ok. 12 godzin).

W DNIU PIECZENIA

Ciasto: Namoczone dzień wcześniej żyto odsączyć na sicie. Odważyć 120 g i przełożyć do dużej miski. Resztę ziaren możecie wykorzystać do wypieku innego chlebka lub ugotować i zajadać jako zamiennik kaszy.

Do odważnego żyta wlać letnią wodę, wkruszyć świeże drożdże oraz dodać zakwas. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Wsypać resztę składników (mąkę, sól, cukier, kukurydzę, fistaszki i stopione masełko). Ciasto wyrabiać mikserem z hakiem, aż będzie elastyczne i gładkie (ok. 7-10 minut). Ciasto po wyrobieniu nadal będzie luźne i klejące- tak ma być. Przełożyć je do długiej keksówki o wymiarach 10x30 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną (ja dodatkowo wykładam papierem do pieczenia, dzięki czemu po upieczeniu łatwiej wyjąć mi chlebek z foremki). Pozostawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na ok. 4-6 godzin (czas ten może się skrócić lub wydłużyć. Ciasto powinno wyrosnąć po same brzegi formy- wtedy jest gotowe do pieczenia. Jeśli keksówkę z ciastem pozostawimy koło grzejnika lub kaloryfera, chleb szybciej wyrośnie niż, np. na kuchennym blacie. Pora roku również ma znaczenia... w lecie chleb wyrośnie znacznie szybciej niż w zimie).
 

Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 230 st.C przez 10 minut (by uzyskać bardziej chrupiącą skórkę, polecam na dnie piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą. Wtedy podczas pieczenia woda zacznie parować, a chleb będzie miał smaczniejszą skórkę). Po tym czasie obniżyć temperaturę do 200 st.C i piec jeszcze przez 20 minut. Ostrożnie wyjąć pieczywo z piekarnika, by się nie oparzyć. Chleb wyjąć z formy. Bez formy zapiekać jeszcze przez 5-10 minut. Wyjąć i umieścić na kratce do studzenia. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie, ale u nas alergia na żyto, więc nie jadamy nawet chleba na zakwasie.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly