30 kwietnia 2017

Chleb z dynią i orzechami włoskimi na żytnim zakwasie

 
Warto czasem pokombinować z różnymi składnikami, by uzyskać ciekawy smak domowego bochenka. Słodka dynia, chrupiące orzechy włoskie i żytni zakwas. Jeśli znudził Wam się tradycyjny pszenny chleb, polecam wypróbować tej wersji pieczywa. Mnie takie kombinacje smakują zawsze!
 
 
Składniki:
 
250 ml letniej wody
6 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
200 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego przynajmniej 6 h wcześniej)
550 g mąki pszennej chlebowej typ 650
12 g soli
220 g słodkiej dyni, obranej i pokrojonej w kostkę (ok. 1/2 małej sztuki)
50 g orzechów włoskich
 
 
Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z cukrem. Dać aktywny zakwas, mąkę i sól, wyrabiać ręcznie bądź mikserem do uzyskania elastycznego ciasta. Pod koniec wyrabiania dodać orzechy włoskie i pokrojoną w kostkę dynię. W razie potrzeby podsypywać ciasto mąką.

Odstawić w misce na ok. 2 godziny do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce bez przeciągów). Podczas wyrastania złożyć ciasto dwukrotnie (pierwszy raz po godzinie, drugi raz po kolejnych 30 minutach).

Po tym czasie ciasto przełożyć do oprószonego mąką koszyka rozrostowego do chleba i odstawić na 2-3 godziny. Koszyczek można zastąpić, np. miską.

Piekarnik rozgrzać do 240 st.C. Chleb przełożyć z koszyczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 st.C i zapiekać jeszcze przez 20-30 minut. Studzić na kratce. Smacznego!
 

1 komentarz:

  1. tak się zastanawiałam,co to takie żółte a tu dynia :) super !

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly