8 kwietnia 2017

Ciasto Łabędzi Puch

 
Czy pomyślelibyście, że w słodkim kremie do ciasta jednym z głównych składników są bułki kajzerki?! Łabędzi Puch to dość popularne ciasto, które swą popularność osiągnęło m.in. właśnie przez ten nietypowy składnik. Również byłam ciekawa, jak to jest z tymi bułkami: czuć czy nie czuć?!  Powiem Wam, że w ogóle są niewyczuwalne. Leciutki biszkopt, słodka biała masa, podprażone na masełku z cukrem wiórki kokosowe, a dla przełamania słodyczy kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki. Kolejna propozycja na tegoroczne święta! Polecam :)
 
 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm)
 
Biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
1 szkl cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
2 bułki kajzerki, najlepiej czerstwe
2 i 3/4 szkl mleka
1/2 szkl cukru
1 op. cukru waniliowego (16 g)
100 g wiórków kokosowych
250 g miękkiego masła

Posypka:
1 łyżka masła
100 g wiórków kokosowych
5 łyżek cukru

Poncz:
syrop z brzoskwiń, dowolny alkohol, np. likier lub herbata z cukrem i cytryną

Dodatkowo:
mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki


Przygotowanie:

Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana będzie lśniąca i śnieżnobiała dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Po dodaniu całego cukru dać żółtka (jeden po drugim, za każdym razem miksując). Wyłączyć mikser, a do piany wsypać przesiane suche składniki (mąki i proszek do pieczenia). Delikatnie wszystko wymieszać szpatułką do powstania jednolitego ciasta.

Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 35x25 cm, wyrównać szpatułką.  Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, a po wystudzeniu delikatnie oddzielić od papieru i przekroić biszkopt na dwa równe blaty. Biszkopt można również upiec w dwóch identycznych blaszkach, rozdzielając pomiędzy nimi ciasto. Nie trzeba będzie wtedy przecinać biszkoptu na dwa blaty (pamiętajcie, że wtedy czas pieczenia może się skrócić o kilka minut).

 
Masa: Bułki podzielić na mniejsze części, zalać dwoma szklankami mleka. Odstawić na kilka minut do namoczenia. Gdy bułki zmiękną rozdrobnić je widelcem na "papkę". Resztę mleka (3/4 szklanki) zagotować z cukrami i wiórkami kokosowymi. Do gotującej się mieszanki dodać mleko z bułkami, energicznie mieszając gotować do zgęstnienia masy (potrwa to dobre kilka minut). Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia (masa podczas studzenia dodatkowo zgęstnieje).

Miękkie masło utrzeć na puszystą jasną masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać ostudzoną masę bułkowo-kokosową (koniecznie ostudzoną i w temperaturze pokojowej!). Powinniśmy otrzymać gęsty biały krem.

Posypka: Masełko stopić na patelni, wsypać cukier, podgrzewać chwilkę, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Smażyć na małym ogniu do zezłocenia kokosu. Ważne, by co jakiś czas przemieszać, by wiórki się nie przypaliły. Ostudzić.

Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony (koniecznie wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia). Biszkopt nasączyć syropem brzoskwiniowy, dowolnych alkoholem lub herbatą z cukrem i cytryną. Wysmarować go dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać powierzchnię i przykryć II blatem biszkoptu. Również go nasączyć, wysmarować resztą kremu i posypać podprażonymi na masełku z cukrem wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego!
 
Przepis zmodyfikowany z wielu dostępnych w sieci.
 

4 komentarze:

  1. Robiłam już to ciasto, wychodzi genialne i robi się je naprawdę dosyć szybko, jak na tak dobre i ładnie wyglądające ciastko z kremem.

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno dawno temu jadłam,i pamiętam że mi smakowało,chyba czas najwyższy żebym i ja zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly