29 kwietnia 2017

Ciasto czekoladowe z Nutellą


Prościutkie czekoladowe ciasto z dodatkiem kremu czekoladowego typu Nutella. Przygotowanie jest podobne do robienia murzynka- na początku kilka składników podgrzewamy w garnuszku, studzimy i dopiero wtedy łączymy je z resztą składników i ubitymi na pianę białkami. By nie było tak tradycyjnie, ciasto dekorujemy kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone z dodatkiem odrobiny Nutelli. Serdecznie polecam!
 

Składniki: (na blaszkę 25x20 cm)

Ciasto:
125 g masła
100 g kremu czekoladowego typu Nutella
15 g naturalnego kakao
100 g cukru
100 g mleka zagęszczonego
3 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
125 g serka mascarpone
100 g śmietanki kremówki 36%
2 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella

 
Przygotowanie:

Ciasto: Masło, Nutellę, kakao, cukier oraz mleko zagęszczone umieścić w jednym garnuszku i podgrzewać do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą (pamiętajcie o mieszaniu!). Zdjąć z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia.
 

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Białka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić na białą lśniąca i sztywną pianę. Żółtka natomiast wmieszać do wystudzonej masy czekoladowej, wsypać również przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Na koniec do masy delikatnie wmieszać ubite białka (najlepiej przy pomocy szpatułki).

Czekoladowe ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x20 cm (troszkę mniejsza niż tradycyjna) lub do tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.

Krem czekoladowy: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować z Nutellą. Stopniowo dodawać ubitą śmietanę, miksować do uzyskania puszystego kremu.

Ostudzone ciasto pokroić na niewielkie kawałki i przyozdobić kremem czekoladowym, najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego. Smacznego!

1 komentarz:

Printfriendly