7 kwietnia 2017

Ciasto Otulona Brzoskwinka

 
Niezbyt wysokie, bardzo wyraziste w smaku, eleganckie, o zachęcającej nazwie i w dodatku bez pieczenia! W domu ciasto to znalazło swojego wielbiciela (mojego Tatę), który na pojemniku z ciastem znajdującym się w lodówce postawił karteczkę z napisem "Nie ruszać" tak, by sam mógł zjeść całość ;). Otulona Brzoskwinka składa się z ciasteczkowego spodu, kokosowej warstwy z masła, wiórek i cukru pudru, następnie znajdujemy tytułową brzoskwinkę, która pokryta jest delikatną warstwą śmietankową z serkiem ricotta. Ciasto uwieńczyłam podprażonymi na suchej patelni płatki migdałowymi. Zdecydowanie udany eksperyment! Kto poszukuje ciasta na Wielkanoc lub Komunię, właśnie je znalazł! ;)
 
 
Składniki: (na blaszkę 25x35 cm)

Spód:
300 g herbatników lub kruchych ciastek
140 g masła
2 łyżki jogurtu naturalnego

Warstwa kokosowa:
200 g masła
160 g wiórków kokosowych
150 g cukru pudru

Warstwa śmietankowa z ricottą:
360 g śmietanki kremówki 30%
6 łyżek cukru pudru
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
8 łyżek wiórków kokosowych
500 g serka ricotta
2 kopiaste łyżeczki żelatyny (10 g)
80 ml zimnego mleka
 
Dodatkowo:
400 g brzoskwiń z puszki
80 g płatków migdałowych


Przygotowanie:

Spód: Herbatniki drobno pokruszyć, np. przy pomocy wałka lub w malakserze. Masełko stopić w garnuszku, a gdy lekko przestygnie wymieszać z herbatnikami. Dodać również jogurt naturalny. Ciasteczkową masę wysypać na spód blaszki o wymiarach 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, dobrze wklepać w dno formy dociskając palcami. Spód schłodzić w lodówce 30 minut. W międzyczasie przygotować warstwę kokosową....

Warstwa kokosowa: Masło stopić w rondelku, dodać cukier puder, mieszać. Gdy cukier się rozpuści wsypać wiórki kokosowe i podsmażać jeszcze przez minutkę, by wiórki wchłonęły całe masełko (pamiętajcie o mieszaniu, nie chcemy, by masa się przypaliła ;)). Zdjąć z ognia, a po lekkim przestudzeniu równomiernie rozprowadzić ją na schłodzonym ciasteczkowym spodzie. Ponownie umieścić ciasto w lodówce.
 
 
Warstwa śmietankowa z ricottą: Żelatynę zalać zimnym mlekiem. Po 1-2 minutkach podgrzać w mikrofalówce lub na małym ogniu (nie zagotowywać!), aż żelatyna się rozpuści, odstawić do przestudzenia. Śmietankę kremówkę ubić do sztywności, dodać cukier puder, aromat waniliowy i wiórki kokosowe. W innym naczyniu króciutko zmiksować serek ricotta, po czym wmieszać go do ubitej śmietany przy pomocy miksera. Łyżkę śmietankowej masy wmieszać energicznie do letniej żelatyny, po czym całą żelatynę wlać do śmietany z serkiem i krótko zmiksować.

Ciasto wyjąć z lodówki. Na warstwie kokosowej poukładać brzoskwinie pokrojone w cienkie plasterki. Na brzoskwinie wyłożyć śmietankowy krem z ricotty (szybko będzie tężeć, więc nie ociągajcie się ;)), wyrównać powierzchnie szpatułką. Wierzch ciasta posypać podprażonymi na suchej patelni i ostudzonymi płatkami migdałów. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

3 komentarze:

Printfriendly