15 kwietnia 2017

Mazurek krówkowy z orzechami włoskimi

 
Prostszego mazurka nie znajdziecie! Jedno co trzeba tu przygotować to kruche ciasto. Masa krówkowa jest z puszki, a dekoracja to po prostu włoskie orzechy i napis "Alleluja" wykonany z lukru. Słodki, kaloryczny....jak mazurek! Przy okazji chciałam Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia. Przede wszystkim zdrowych, radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w gronie najbliższych. Smacznego jajka i mokrego dyngusa! Odpocznijmy od codziennych obowiązków :).
 
 
Składniki:

200 g zimnego masła
60 g cukru pudru
3 żółtka
350 g mąki pszennej
1 puszka (400 g) masy krówkowej (u mnie kakaowa)
ok. 80 g orzechów włoskich do dekoracji (najlepiej w połówkach)
3 łyżki cukru pudru
odrobina soku z cytryny


Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę. Pośrodku zrobić wgłębienie. Masło pokroić w plasterki i ułożyć wokół wgłębienia. Do środka umieścić żółtka. Przesiany cukier puder (60 g) rozsypać na krawędzi mąki. Wszystko dobrze posiekać nożem, po czym za pomocą dłoni szybko zagnieść ciasto w jednolitą kulę. Od razu rozwałkować je pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej (ciasto nie będzie się kleić) na grubość ok. 3 mm i wymiary większe niż blaszka 24x24 cm. Ciasto wykleić w dno kwadratowej formy o boki 24 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (tylko dno). Wystające ciasto ściąć nożem. Z resztek ciasta uformować dwa długie wałeczki, poskręcać je ze sobą w spiralę i umieścić po bokach ciasta tworząc ładną obwódkę (patrz zdjęcia). Blaszkę z ciastem schłodzić w lodówce 60 minut. Może się okazać, że trochę ciasta Wam jeszcze zostanie. Można z niego zrobić np. zwykle kruche ciasteczka ;).
 
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Spód mazurka ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, by ciasto nie wybrzuszyło się za bardzo podczas pieczenia. Piec w 200 st.C przez około 30 minut do zezłocenia. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Dopiero ostudzony mazurek wyjąć z formy (w innym wypadku podczas przenoszenia może popękać).


Masę krówkową w razie potrzeby podgrzać, by łatwiej się ją rozprowadzało po cieście. Wyłożyć ją na ostudzony spód ciasta, wyrównać szpatułką.

Mazurka udekorować połówkami orzechów włoskich. Z cukru pudru (3 łyżki) i odrobiny soku z cytryny utrzeć lukier, przełożyć go do tutki z papieru do pieczenia i wykonać napis "Alleluja". Ciasto schłodzić w lodówce, by masa krówkowa dobrze się kroiła. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly