22 kwietnia 2017

Parówki w cieście francuskim

 
Parówki otulone w ciasto francuskie. Tylko 3 składniki, a jakby się uprzeć i pominąć białko to nawet i dwa. Oczywiście można zadać sobie więcej trudu i sklepowe ciasto francuskie zastąpić domowym (pisałam o tym tutaj). Takie przekąski sprawdzą się rewelacyjnie podczas imprezy. Moja rodzina uwielbiam parówki w takim wydaniu, tak samo, jak ostatnie sakiewki. Zamiast 8 tradycyjnych parówek można użyć 16 małych, nie będzie trzeba ich wtedy przekrawać na pół. Polecam!


Składniki: (na 16 sztuk)

1 op. ciasta francuskiego (275 g)
8 parówek
1 białko do posmarowania


Przygotowanie:

Parówki przekroić w pół otrzymując 16 mniejszych paróweczek (równie dobrze można użyć kupnych mini parówek).

Ciasto francuskie rozwinąć z papieru, pokroić na długie paski o szerokości ok. 1 cm. Paseczki nawijać na parówki, w razie potrzeby przyciąć, by ciasto nie wystawało.

Paróweczki w cieście francuskim umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wysmarować roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 st.C przez ok. 20 minut do zezłocenia. Podawać na ciepło. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Lubię i często przygotowuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię, nawet dziś jedliśmy tylko ja jeszcze upraszczam i wcale nie smaruję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. dobre:) często robię podobne

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly