19 kwietnia 2017

Pizza na zakwasie ze szpinakiem, jajkiem i twarogiem

 
Cienkie chrupiące ciasto na zakwasie i drożdżach ze szpinakiem, twarogiem i jajkiem, które podczas pieczenia ładnie się ścina na wierzchu pizzy. Pizza w nieco zdrowszej wersji- bez kalorycznego sera, bez tradycyjnego pomidorowego sosu. Mimo to bardzo smaczna i wciągająca. Taka wersja na pewno Wam zasmakuje!

 
Składniki: (na 2 średnie pizze)

Ciasto:
130 g aktywnego zakwasu żytniego
150 g ciepłej wody
4 g świeżych drożdży
2 szkl mąki pszennej (320 g)
1 łyżeczka soli

Nadzienie szpinakowe:
2 op. mrożonego szpinaku (2x450 g)
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
sól, pieprz do smaku
200 g twarogu półtłustego z kostki (niemielonego)

Dodatkowo:
2 łyżki oleju do wysmarowania ciasta
2 jajka
oregano do posypania


Przygotowanie:

Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, od  razu dodać zakwas, mąkę oraz sól. Wyrabiać ciasto ręcznie przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 godzin w temperaturze pokojowej do wyrastania.

 
Nadzienie szpinakowe: Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. Masełko stopić w garnku. Zeszklić na nim czosnek i cebulę. Dodać mrożony szpinak, gotować, co jakiś czas mieszając, aż szpinak się rozmrozi, a część wody odparuje (u mnie ok. 10-15 minut). Na koniec doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.

Nadzienie szpinakowe odcedzić na sicie, by pozbyć się nadmiaru wody. Dodać 150 g pokruszonego w palcach twarogu, wymieszać (resztę twarogu odstawić na bok- posłuży do posypania pizzy).

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść rękami i podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 23 cm. Spody pizz umieścić na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut.

Po tym czasie wysmarować je olejem, następnie nadzieniem szpinakowym (pomijając brzegi pizzy).  Na środku każdej pizzy zrobić dołek i wbić tak jajko. Wierzch posypać resztą twarogu i przyprawić oregano.

Pizze piec w 240 st.C przez ok. 20 minut. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly