25 kwietnia 2017

Sernik krakowski


 
Nie jest to sernik mazisty i lekki. Wręcz odwrotnie- jest ciężki, zwarty, troszkę nawet sypki. Dokładnie taki, jaki robiła moja Babcia. Z twarogu z kostki, a nie z wiaderka, dzięki czemu ma naturalny kwaskowaty posmak. W masie serowej znajdujemy oczywiście rodzynki, a sam sernik pieczemy z charakterystyczną kratką na wierzchu, którą po ostudzeniu oblewamy lukrem. Sernik dla tradycjonalistów, zdecydowanie! ;).
 
 
Składniki: (na blaszkę 20x30 cm)

Ciasto kruche:
180 g zimnego masła
3 żółtka
330 g mąki pszennej tortowej
80 g cukru pudru
1-2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%

Masa serowa:
1200 g twarogu półtłustego z kostki (nie z wiaderka!)
150 g miękkiego masła
1 i 1/4 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
5 jajek rozmiar L
1 łyżeczka aromatu waniliowego
50 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g rodzynków

Lukier:
1 szkl cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie:

Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Uformować z ciasta kulę, 2/3 wyłożyć na spód blaszki o wymiarach 20x30 cm, którą uprzednio wyścielić papierem do pieczenia (sernik w blaszce o tych wymiarach wychodzi bardzo wysoki. Spokojnie można upiec go również w nieco większej blaszce, np. 25x35 cm). Dobrze podociskać w dno formy i ponakłuwać widelcem. Blaszkę z kruchym spodem włożyć do lodówki na 30 minut. Pozostałe ciasto (1/3) owinąć w folię spożywczą i również umieścić w lodówce. 

Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Gdy osiągnie tę temperaturę, podpiec spód ciasta przez ok. 15 minut. Wyjąć i pozostawić do przestudzenia.
 
 
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem do pokrycia, przykryć talerzykiem i odstawić na minimum 15 minut do namoczenia. Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło utrzeć do puszystości z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodać zmielony twaróg, wlać mleko, aromat, wsypać mąkę i namoczone rodzynki. Całość krótko zmiksować.
 
 
Na ostudzony spód ciasta wyłożyć masę serową, wyrównać szpatułką. Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Ostrym nożem pokroić na paski o szerokości ok. 1 cm. Ułożyć je na ukos na masie serowej tworząc kratkę.

Sernik piec w 170 st.C przez ok. 55-60 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić w nim sernik na 10 minut do przestudzenia. Następnie blaszkę z ciastem wyjąć, a po całkowitym wystudzeniu schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.

Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny do powstania niezbyt gęstego lukru. Oblać nim sernik, rozprowadzając go po całej powierzchni kratki. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. rewelacja :) wygląda obłędnie i z pewnością tak samo smakuje :) na pewno wypróbuję ten przepis :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nareszcie jakiś przyzwoity tradycyjny a pyszny sernik. Oczywiście ser z kostki najlepiej Skoczowski. Do wiaderka robi się coś innego.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly