1 kwietnia 2017

Sernik z brzoskwiniami i orzechową bezą

 
Niepowtarzalny smak, wilgotny ser, słodka orzechowa beza, do tego kawałki brzoskwiń i kruchy, ale nie twardy orzechowy spód. To nie Prima Aprilis! ;) Wyjątkowy przepis na wyjątkowy sernik, który z powodzeniem może zagościć na Waszym świątecznym stole. Piekłam go w kwadratowej blaszce 24x24 cm, ale spokojnie można zrobić go w tradycyjnej prostokątnej formie (35x25 cm), gdyż sernik wyszedł mi naprawdę bardzo wysoki i o mało nie uciekł z blaszki podczas pieczenia.


Składniki: (na blaszkę 24x24 cm)

Ciasto kruche:
240 g mąki pszennej
50 g orzechów włoskich, zmielonych
150 g zimnego masła
70 g cukru pudru
1 op. cukru waniliowego (16 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego, zmielonego
220 g cukru
2 duże jajka
2 żółtka
1/2 szkl syropu z brzoskwiń
1/2 szkl oleju rzepakowego
1,5 op. budyniu śmietankowego (60 g)
duża puszka brzoskwiń

Beza orzechowa:
5 białek (tych pozostałych z ciasta kruchego i masy serowej)
szczypta soli
1 szkl cukru pudru
150 g orzechów włoskich, zmielonych


Przygotowanie:

Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto. Wykleić je na spód blaszki o wymiarach 24x24 wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić 30 minut w lodówce (lub dłużej, ja przygotowałam spód wieczorem i zostawiłam w lodówce do rana).

Ciasto wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20-25 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić.
 

Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, olej, twaróg wyjmijcie z lodówki na ok. 2 godziny przed użyciem.

Wszystkie składniki masy serowej krótko zmiksować do połączenia, dodając pod koniec pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie. Powstałą masę wylać na podpieczony i ostudzony spód ciasta. Piec w 160-170 st.C przez ok. 45-50 minut.

Pod koniec tego czasu przygotować bezę orzechową: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Na koniec wsypać zmielone orzechy i delikatnie wmieszać je do piany.

Po tych 45-50 minutach pieczenia sernika otworzyć piekarnik i postępować dosyć szybko, by sernik nie opadł: na sernik wyłożyć orzechową bezą, wyrównać. Piec dalej w 170 st.C przez około 20 minut, aż beza się zarumieni.

Upieczony sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku na 10 minut, następnie lekko uchylić drzwiczki i pozostawić na kolejne 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć i położyć blaszkę z ciastem w chłodne miejsce do wystudzenia. Wystudzony sernik schłodzić w lodówce kilka godzin. Najsmaczniejszy na 2-3 dzień. Smacznego!
 

4 komentarze:

  1. mojej mamy koleżanka też robi sernik z brzoskwiniami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow wygląda świetnie i zapewne tak też smakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie wygląda. Widzę że lubisz piec ciasta.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly