24 kwietnia 2017

Śląskie makrony- ciastka z bułki tartej

 
 
Odpustowe śląskie ciastka. Bez nich nie ma tutaj żadnego odpustu! To taki przysmak jak np. śląski kołocz z serem, który na ślubie, komunii czy urodzinach jest zawsze! Makrony to ciastka z nietypowego składnika. Oprócz białek, cukru pudru i odrobiny migdałowego olejku mają w sobie bułkę tartą. Przepis minimalnie zmodyfikowałam z tej strony. Polecam!
 

Składniki: (na ok. 25 sztuk)
 
3 białka
120 g cukru pudru
120 g bułki tartej
kilka kropli olejku migdałowego
 
 
Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier puder. Po ubiciu białek wsypać do nich bułkę tartą i delikatnie wmieszać ją do piany. Na koniec wlać olejek, wymieszać.  Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać łyżeczką okrągłe porcje ciasta w niedużych odległościach od siebie.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
 

3 komentarze:

  1. Najlepsze ciastka odpustowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, ciekawe - w sumie z niczego ale pewnie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te ciastka. Koniecznie muszę spróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly