14 maja 2017

Bułki z czerstwych bułek

 
Hmm... takich bułek nie znajdziecie nigdzie :P. Jakiś czas temu na parapecie w mojej kuchni leżały kilkudniowe bułki, z których jak zwykłe byłaby bułka tarta. Ja jednak miałam dla nich inne plany ;). Zrobiłam bułki z bułek- tak z tych suchych czerstwych bułek z parapetu! Smak? Jak tradycyjne pszenne bułeczki, ale z ciekawym kawowym posmakiem. Serdecznie polecam!
 
 
Składniki: (na 8 sztuk)
 
Do namoczenia:
100 g suchych czerstwych bułek
200 g gorącej wody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
 
Rozczyn:
12 g świeżych drożdży
3 łyżki ciepłej wody
2 łyżki mąki pszennej
 
Ciasto właściwe:
cały powyższy rozczyn
namoczone bułki (patrz wyżej)
200 g mąki pszennej+ mąka do podsypywania
50 g ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka masła, stopionego i przestudzonego
 
 
Przygotowanie:
 
Do namoczenia: Do gorącej wody dodać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej oraz 2 łyżeczki cukru, wymieszać. Bułki pokruszyć na kawałki, zalać kawą. Dobrze docisnąć (uważać, by się nie poparzyć), by każdy kawałek bułek dobrze się namoczył. Odstawić na bok na 15 minut. Bułki powinny wchłonąć cały płyn.
 
Rozczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać mąkę, wymieszać i odstawić na bok na 30 minut (rozczyn urośnie!).

Ciasto właściwe: Do miski wsypać mąkę, sól, wlać mleko, dodać wyrośnięty rozczyn oraz namoczone bułki (nie odciskać ich z kawy! Całą zawartość tej miski dodać do ciasta). Wszystko zmiksować przez ok. 5-10 minut mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego pod koniec dodając masełko. Wyrobione ciasto będzie dosyć klejące. Pozostawić w misce przykrywając folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut do podwojenia objętości.
  
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść rękami podsypując mąką, by się nie kleiło. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować owalną bułeczkę. Bułki przełożyć na płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia (w dużych odległościach od siebie!). Odstawić na 30-45 minut do napuszenia.
 
Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. Bułki naciąć ostrym nożem lub żyletką (opcjonalnie). Blaszkę z bułkami wstawić do piekarnika. Piec przez 13-15 minut do zarumienienia i wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. ciekawy pomysł. Ja do tej pory czerstwe bułki wykorzystywałam tylko do tostów francuskich

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly