21 maja 2017

Chleb pszenno-owsiany z jabłkiem

 
Średniej wielkości bochenek z płatkami owsianymi i startym jabłkiem. Pieczony wyłącznie na drożdżach, bez użycia zakwasu chlebowego. Nieznacznie słodkawy, o regularnym miąższu. Gorąco polecam!
 
 
Składniki: (na 1 średni bochenek)

Zaczyn:
25 g świeżych drożdży
4 łyżki letniej wody
3 łyżki mąki pszennej typ 650

Ciasto:
3/4 szkl płatków owsianych błyskawicznych
cały powyższy zaczyn
1 szkl letniej wody minus 4 łyżki, które użyliśmy do zaczynu
1 duże lub dwa małe jabłka
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki soli
500 g mąki pszennej typ 650+ odrobina do podsypywania
 
Dodatkowo:
woda do posmarowania chlebka


Przygotowanie:

Zaczyn: W dużej misce wymieszać składniki zaczynu, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Zaczyn zwiększy swoją objętość, będzie miał kwaskowaty zapach, a na jego powierzchni pojawią się bąbelki.
 

Ciasto: 1/2 szkl płatków owsianych zmielić na mąkę (resztę zostawić w płatkach). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Do wyrośniętego zaczynu dodać płatki owsiane (te w całości i te zmielone), jabłko, miód, sól, mąkę oraz szklankę letniej wody (minus 4 łyżki, które użyliśmy do zaczynu). Wszystko dobrze wyrobić w misce mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, aż z mąki uwolni się gluten. Ciasto będzie lekko klejące. Pozostawić je w misce, przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 60-90 minut. Po pierwszej godzinie ciasto bardzo urośnie. Polecam wtedy odgazować je uderzając w nie kilka razy pięścią. Dzięki temu chleb po upieczeniu będzie bardziej puszysty.

Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypując mąką. Uformować w okrągły bochenek. Włożyć go do oprószonego mąką koszyczka do wyrastania, zlepieniem do góry (koszyk można zastąpić, np. sitkiem, miską lub durszlakiem wyłożonym gazą lub ściereczką również oprószoną mąką). Chleb pozostawić pod przykryciem na 40-60 minut. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 220 st.C. Piekarnik nagrzać razem z blachą. Gorącą blachę wyjąć, posypać mąką i przełożyć na nią chleb. Bochenek spryskać wodą i dowolnie naciąć ostrym nożem lub żyletką. Piec przez 10 minut w 220 st.C , następnie w 200 st.C przez 15-20 minut. Kiedy chleb jest upieczony? Gdy uderzony od spodu wyda głuchy odgłos. Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia.

1 komentarz:

  1. Fajny zdrowy chlebek na pewno zdrowszy niż ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly