9 maja 2017

Jaglane kuleczki Rafaello+ Warsztaty ŻYJĘ Z PASJĄ


Dzisiaj miałam przyjemność pomóc w warsztatach organizowanych w moim gimnazjum w ramach Dnia Profilaktyki pod hasłem "Żyję z Pasją". Wraz z garstką uczniów przez kilka godzin przygotowywaliśmy poczęstunek, który został przez nas zaprezentowany podczas podsumowania tego dnia. Przygotowaliśmy wiosenne kanapki oraz jaglane kuleczki Rafaello. Uwielbiam FIT słodkości i mogłabym jej jeść na okrągło. Kasza jaglana jest jedną z moich ulubionych. Kto by pomyślał, że takie jaglane kulki, które wyglądają jak słynne pralinki Rafaello, mogą być pełnowartościową przekąską dla każdego. Kilka składników, trochę chęci i już! Samo zdrowie! Bardzo dziękuję za możliwość udziału w warsztatach i za (jak zwykle) przemiłą i ciepłą atmosferę. Takiego miejsca jak Gimnazjum nr 9 w Rudzie Śląskiej nie ma nigdzie! To szkoła, która uczy, wychowuje, która ma wyjątkowych nauczycieli pełnych pasji i zrozumienia. Każdy pracownik tej szkoły i każdy uczeń jest częścią "wielkiej rodziny", która każdego dnia jest tam pielęgnowana. Mimo iż to Gimnazjum skończyłam w zeszłym roku, nadal wracam do tego miejsca z ogromną radością i sentymentem. Było mi bardzo miło, móc uczestniczyć w tym niezwykłym dniu! Dziękuję :)
 

Składniki: (na ok. 30 sztuk)

Kuleczki:
200 g kaszy jaglanej
ok. 500 ml mleka kokosowego lub zwykłego
100 g wiórków kokosowych
5 łyżek miodu
1-2 łyżki oleju kokosowego

Dodatkowo:
ok. 30 sztuk blanszowanych migdałów w całości
wrzątek do zalania migdałów
100 g wiórków kokosowych do obtoczenia


Przygotowanie:

Migdały zalać wrzątkiem do pokrycia i odstawić pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie odcedzić z wody i zdjąć z migdałów skórkę, która bez problemu powinna odchodzić.

Kuleczki: Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą, odcedzić, a następnie przełożyć do garnuszka. Zalać mlekiem. Gotować na małym ogniu, aż kasza zmięknie i wchłonie całe mleko (co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliła. W razie potrzeby dolać mleka). Pod koniec gotowania wsypać wiórki kokosowe. Garnuszek z ugotowaną kaszą zdjąć z palnika. Do kaszy dodać miód oraz olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Spróbujcie teraz swojej jaglanej masy i w razie potrzeby dosłodźcie. Odstawić na bok na 5 minut do przestudzenia.

Po tym czasie jaglaną masę zmiksować króciutko blenderem. Przed kulaniem pralinek dobrze jest schłodzić masę w lodówce, ale jeśli nie macie czasu, pomińcie ten etap.

Dłońmi formować z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do każdej wcisnąć po jednym migdale, a na końcu obtoczyć w wiórkach kokosowych. Jaglane kuleczki Rafaello są gotowe, choć najlepiej smakują schłodzone- kilka godzin w lodówce dobrze im zrobi. Smacznego zdrowego! ;)


I jeszcze kilka zdjęć z warsztatów :)

 

3 komentarze:

  1. Wow, zrobić Rafaello samej w domu to już naprawdę wyczyn! Nie byłam nigdy dobrą kucharką, ale śledzę twój blog i ucze się przygotowywać co raz to nowsze przysmaki.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly