7 maja 2017

Kruche półksiężyce Inka

 
Kawowa wersja niemieckich waniliowych Vanillekipferl. Kruche półksiężyce o smaku popularnej zbożowej kawy Inka. Wyśmienite do popołudniowej herbaty czy na spotkanie ze znajomymi. Polecam!
 
 
Składniki: (na ok. 30-40 sztuk)

Ciasto:
100 g zimnego masła
2 żółtka
90 g cukru pudru
180 g mąki pszennej
4 łyżki kawy zbożowej Inka (20 g)
40 g mąki żytniej razowej typ 2000

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Ciasto: Zimne masło posiekać nożem z pozostałymi składnikami. Gdy uzyskamy konsystencje kruszonki, zagnieść ciasto rękami. Od razu odrywać z niego kawałeczki, ukulać wałeczki i zgiąć końce formując zgrabne półksiężyce.

Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie- ciastka podczas pieczenia mogą minimalnie rozejść się na boki. Blaszkę z półksiężycami włożyć do lodówki na minimum 30 minut, można dłużej.


Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Ciastka piec przez ok. 10 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach, a ciasteczka przyrumienią się od spodu. Upieczone wyjąć z piekarnika, a po kilku minutkach, gdy stwardnieją zdjąć z blaszki i odstawić do wystudzenia na kratkę. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!

1 komentarz:

Printfriendly