24 maja 2017

Mini serniczki z patelni

 
Znakomite! Tak mogę je określić... wypróbujcie, a staną się Waszym ulubionym śniadaniem. Robię je bardzo często i często też zastępuję mąkę pszenną inną mąką, np. żytnią lub razową- jest zdrowiej! Delektować się nimi najlepiej z owocami, miodem lub polewając jogurtem.


Składniki: (na  6 placuszków)
 
 200 g twarogu półtłustego z kostki
1 jajko rozmiar L
2 łyżeczki płynnego miodu
1 łyżka mleka
40 g mąki pszennej (około 3 łyżki)
odrobina oleju rzepakowego do wysmarowania patelni

 
Przygotowanie:

Twaróg krótko zmiksować, dodać jajko, miód, mleko oraz mąkę. Całość wymieszać do połączenia. Łyżką nabierać porcje masy i kłaść na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smażyć pod przykryciem na najmniejszym ogniu z obu stron do zarumienienia. Podawać od razu z ulubionymi dodatkami. U mnie jagody, wiśnie, plasterki banana i miód. Smacznego!
 


7 komentarzy:

  1. ależto genialnie wygląda :O

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie urosły mi dlaczego? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te placuszki nie rosną :)
      A jak w smaku? ;)

      Usuń
    2. Są pyszne tylko u Ciebie wydają się być wyrośnięte, a u mnie wyszły płaskie. Co nie zmienia faktu,że są boskie ;)

      Usuń
  3. Bardzo dobre! Dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly