1 maja 2017

Owsianka z suszoną żurawiną, mandarynką i miodem

 
Klasyczne śniadanie na szybko i na zdrowo z tego, co akurat miałam pod ręką. Płatki owsiane mam w szafce zawsze i dużą uwagę zwracam na to, by były to płatki górskie, a nie błyskawiczne. Owsiankę proponuję dzisiaj w towarzystwie mandarynki i suszonej żurawiny, dla mnie bomba! ;)
 
 
Składniki: (na 1 porcję)
 
1 szkl mleka
4 kopiaste łyżki płatków owsianych (najlepiej górskich)
1 łyżka suszonej żurawiny+ wrzątek do zalania
1 mandarynka
1 łyżeczka miodu
 
 
Przygotowanie:
 
Suszoną żurawinę przełożyć do miseczki, zalać wrzątkiem, przykryć małym talerzykiem i odstawić na 10 minut. Mleko przelać do garnuszka, dodać płatki owsiane. Postawić na małym ogniu. Od zagotowania gotować jeszcze przez kilka minutek, po czym zdjąć z palnika, a garnuszek przykryć talerzem i pozostawić na 5 minut. Po tym czasie owsianka zgęstnieje. Mandarynkę obrać ze skórki i błon, żurawinę odsączyć z wody. Owsiankę podawać na ciepło  z mandarynką, żurawiną i polewając miodem. Smacznego!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly