23 maja 2017

Sernik Delicja

 
To kolejny serniczek z serii tych z popularnymi słodyczami. Był już sernik Prince Polo i z ciasteczkami Oreo. Przyszła pora wykorzystać uwielbiane przez nas Delicje- biszkopciki z galaretką oblane czekoladą. Sernik pieczony właśnie na Delicjach z pomarańczową galaretką u góry. Ciekawym składnikiem jest sok dodany do masy serowej. Ciasto dobrze się kroi i dobrze wygląda. Polecam!
 
 
Składniki: (na tortownicę o śr. 22 cm)

Spód:
200 g Delicji pomarańczowych

Masa serowa:
3 duże jajka
1 białko
750 g zmielonego twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
1/2 szkl soku pomarańczowego
1 niepełna szkl cukru
2 łyżki stopionego masła
1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek)

Dodatkowo:
1 galaretka pomarańczowa
400 ml gorącej wody
1 małe opakowanie Delicji (147 g)


Przygotowanie:

Spód: Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie wykładać. Jeśli obawiacie się, że Wasza forma nie jest odpowiednio szczelna, można tortownicę od zewnątrz wyłożyć folią aluminiową. Na spód tortownicy poukładać Delicje, uzupełnić nimi również luki pomiędzy ciastkami.


Masa serowa: Białko i jajka krótko zmiksować z cukrem do spienienia. Dodać zmielony twaróg, sok pomarańczowy, budyń oraz stopione i przestudzone masło. Całość krótko zmiksować.

Masę serową przelać do tortownicy z Delicjami. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez ok. 70 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu (może minimalnie popękać). Po tym czasie wyłączyć i lekko uchylić piekarnik pozostawiając w nim sernik jeszcze na 15 minut. Następnie wyjąć, a po całkowitym wystudzeniu schłodzić w lodówce. Ważne! Nie wyjmujcie sernika z formy ani nie oddzielajcie jego boków od tortownicy. Na wierzch wylewać będziemy galaretkę, która przecież nie ma spłynąć nam z sernika :).

Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie (400 ml), po wystudzeniu wstawić do lodówki, by szybciej stężała.

Na schłodzonym serniku poukładać Delicje, zalać tężejącą galaretką. Sernik ponowne umieścić w lodówce, najlepiej na całą noc. Rano delikatnie oddzielić ciasto od boków tortownicy. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. pamiętam jak moja mama na wszelkie szkolne imprezy musiała mi robić taki sernik, bo raz wzięłam do szkoły i tak posmakował wychowawczyni, że przy każdej okazji męczyła mamę o zrobienie

    OdpowiedzUsuń
  2. A mi delicje wypłynęły na górę :( Co zrobić żeby były na dnie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masę serową trzeba bardzo ostrożnie i delikatnie wylać na Delicje. Wtedy nie wypłyną do góry ;)

      Usuń
  3. Serniki twarogowe w wiaderku zawsze sa 1kg, czy mozna dodać cały kilogram i czy wtedy mam zwiekszac pozostałą ilość składników ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, można dodać 1 kg twarogu i wtedy dodatkowo jeszcze 1 jajko. Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly