27 maja 2017

Sernik gotowany z galaretką i brzoskwiniami

 
Trzy warstwy kakaowych herbatników przełożonych masą serową, tzw. gotowanym sernikiem. Na wierzchu kawałki brzoskwiń zatopionych w galaretce (również brzoskwiniowej). Jest to ciasto bez pieczenia, dlatego nie pozostaje Wam nic innego, jak tylko wypróbować przepis przy najbliższej okazji. Ciacho robiłam już kilkakrotnie, a dodam nawet, że przygotowywałam je już na Komunię oraz na imprezę do pracy mojego Taty. Zdało egzamin na szóstkę! Polecam serdecznie :).
 
 
Składniki: (na blaszkę 24x24 cm)

Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
200 g masła 
3/4 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
100 ml mleka
2 żółtka
2 op. budyniu wanilinowego bez cukru

Dodatkowo:
200-250 g kakaowych herbatników
2 galaretki brzoskwiniowe
3 szkl gorącej wody
duża puszka brzoskwiń


Przygotowanie:

Masa serowa: Zmielony twaróg przełożyć do dużego garnuszka. Zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Dodać również pokrojone w drobną kostkę masło. Całość podgrzewać, aż masełko oraz cukier się stopią i połączą z twarogiem. W międzyczasie w mleku rozprowadzić budynie i żółtka. Najlepiej zmiksować, by uniknąć grudek. Budyniową mieszankę wlać do gorącego twarogu z cukrami i masłem. Od tej chwili nieustannie mieszając podgrzewać do zagotowania i zgęstnienia masy. Gotować, aż proszek budyniowy nie będzie wyczuwalny na języku. Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając, by nie utworzył się kożuch.
 
 
Kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy poukładać pierwszą warstwę kakaowych herbatników. Na nie wyłożyć połowę jeszcze ciepłej masy serowej, przykryć drugą warstwą herbatników i ponownie rozsmarować resztę serowego budyniu. Na wierzch wyłożyć ostatnią już trzecią warstwę herbatników. Ciasto schłodzić w lodówce co najmniej 60 minut, aż masa serowa się odpowiednio zetnie.

Gdy ciasto się chłodzi przygotować galaretki: rozpuścić je w 3 szklankach gorącej wody, a po ostudzeniu włożyć do lodówki, by przyspieszyć proces tężenia.

Brzoskwinie odsączyć z syropu z puszki, pokroić w drobną kostkę i wyłożyć na schłodzone ciasto na herbatniki. Gdy galaretka z lodówki zacznie pomalutku tężeć, ale wciąż będzie płynna wylać ją na brzoskwinki. Ciasto ponownie umieścić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

15 komentarzy:

  1. alez pysznie wygląda!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja, robiłam podobny, wszystkim smakował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ciasto jest wyśmienite! :)

      Usuń
  3. muszę spróbować bo ciekawie wygląda i na pewno jest smaczny.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłabym całą blachę na raz;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż ślinka cieknie. Jutro zabieram się do roboty ��

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam jakiej marki sera pani uzywa? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, to różnie :)
      Jeśli nie mielę twarogu sama to korzystam z tych wiaderkowych. Do tego sernika wykorzystałam ser Vitello dostępny w Biedronce ;)

      Usuń
  7. Zapomniałaś napisać, że żółtka trzeba dodać do budyniu i razem wlać do masy serowej. Sernik pyszny *.* Moja wersja z truskawkami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytując przepis: "W międzyczasie w mleku rozprowadzić budynie i żółtka. Najlepiej zmiksować, by uniknąć grudek. Budyniową mieszankę wlać do gorącego twarogu z cukrami i masłem." :)

      Wszystko jest, pozdrawiam! ;)

      Usuń

Printfriendly