23 czerwca 2017

Brownie z truskawkami na jogurcie greckim

 
W końcu wakacje! Świadectwo odebrane, 2 miesiące wolnego przede mną. Będzie to świetny czas, by nadrobić blogowe zaległości ;). Dzisiaj częstuję ciężkim czekoladowym zakalcowatym ciastem z truskawkami na jogurcie greckim! Przedstawiam brownie, czyli najbardziej czekoladowe ciasto świata! Na blogu znajdziecie już kilka wersji tego ciasta: klasyczną, z budyniem waniliowym, a nawet i muffinki brownie z czerwoną porzeczką. Tym razem upiekłam z truskawkami, a do ciasta dodałam grecki jogurt. Wyśmienite, obłędnie czekoladowe i wilgotne! Polecam ;).


Składniki: (na formę o średnicy 23 cm)

100 g oleju kokosowego+ odrobina do wysmarowania formy
150 g gorzkiej czekolady
1 łyżka naturalnego kakao
150 g jogurtu greckiego
2 jajka
1/2 szkl cukru
1/3 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100 g mąki pszennej tortowej+ odrobina do obsypania formy
250 g truskawek
1/3 tabliczki deserowej czekolady


Przygotowanie:

Olej kokosowy stopić w garnuszku. Zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną czekoladę gorzką oraz łyżkę kakao. Wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Gdyby była taka potrzeba podgrzać całość chwilkę na małym ogniu. Czekoladową mieszankę odstawić na bok do wystudzenia.


Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Truskawki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, odszypułkować i przekroić na kilka części. Deserową czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. Ceramiczną formę o średnicy 23 cm wysmarować olejem kokosowym i obsypać mąką pszenną. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

Do przestudzonej mieszanki czekoladowej wbić jajka, dodać jogurt, cukier, sól oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość krótko zmiksować, aż składniki się połączą i powstanie gęste ciasto.

Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy. Na wierzch wysypać pokrojone truskawki oraz kawałki deserowej czekolady. Docisnąć dłonią w ciasto.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 35-40 minut. Po tym czasie studzić Brownie w uchylonym piekarniku przez 15 minut. Następnie wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Smacznego!
 

3 komentarze:

Printfriendly