13 czerwca 2017

Ciasto biszkoptowe z rabarbarem i śliwkami

 
Najprostsze ciasto biszkoptowe z owocami. Przygotowujemy je dokładnie tak jak ciasto na biszkopt, dodając jedynie pod koniec stopione i przestudzone masełko, które odpowiada tutaj za wilgotność wypieku. Wybór owoców nie jest niczym nadzwyczajnym- użyłam rabarbaru oraz śliwek, które pysznie współgrają i nadają kwaskowatej nuty. Polecam na weekend do filiżanki kawy!
 
 
Składniki: (na blaszkę 20x30 cm)

Ciasto:
4 jajka rozmiar L
1 niepełna szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
220 g mąki pszennej tortowej, przesianej
140 g stopionego i przestudzonego masła

Dodatkowo:
masło i mąka do formy
3 łodygi rabarbaru (po obraniu ok. 170)
250 g śliwek
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
cukier puder do oprószenia ciasta


Przygotowanie:

Śliwki umyć, odpestkować i pokroić na drobne kawałki. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę, połączyć ze śliwkami. Do owoców dodać łyżkę mąki i dwie łyżki cukru, wymieszać (pozostałe 2 łyżki odstawić na bok, przydadzą się do posypania owoców).
 

Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić na sztywno. Gdy uzyskamy śnieżnobiałą pianę dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka, miksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz wlać stopione i przestudzone masełko, całość delikatne wymieszać szpatułką do połączenia.

Powstałe ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąką, wyrównać. Na ciasto wysypać owoce, lekko docisnąć dłonią. Wierzch obsypać pozostałymi dwoma łyżkami cukru. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30-35 minut do wyrośnięcia i pięknego zapachu. Wyjąć, a po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly