16 czerwca 2017

Ciasto migdałowe z konfiturą wiśniową

 
Hit, hit, hit!! Maślane herbatniki, na nich śmietankowa masa z czymś extra- z pokruszoną praliną migdałową! Wierzch ciasta to konfitura wiśniowa. Finezyjne w smaku, doskonale skomponowane. Zróbcie, nie pożałujecie. Ciasto jest wybitne!! Te migdały w środku robią swoje ;).
 
 
Składniki: (na tortownicę o śr. 22 cm)

Pralina migdałowa:
50 g białek w temperaturze pokojowej
60 g cukru
60 g cukru pudru
15 g mąki pszennej tortowej
100 g płatków migdałowych
20 g miękkiego masła

Masa śmietankowo-migdałowa:
cała powyższa pralina migdałowa
330 g śmietanki kremówki 36%
100 g kwaśnej śmietany 18%
250 g jogurtu naturalnego
80 g płynnego miodu
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
15 g żelatyny w proszku
50 ml zimnego mleka

Dodatkowo:
50 g herbatników maślanych
słoiczek konfitury wiśniowej (ok. 270 g)


Przygotowanie:

Pralina migdałowa: Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Cukier zwykły wymieszać z cukrem pudrem. Mąkę pszenną przesiać przez sitko. Miękkie masło zmiksować krótko mikserem. Białka ubić na sztywną śnieżnobiałą pianę. Gdy po odwróceniu naczynia z ubitymi białkami nie będą się one zsuwać ze ścianek można przystąpić do dodawania wymieszanych cukrów-stopniowo, łyżka po łyżce. Po wsypaniu całego cukru, dodać masło i zmiksować, aż składniki się połączą (nie za długo). Na koniec do piany wsypać przesianą mąkę pszenną oraz płatki migdałowe. Całość delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.

Powstałą masę cienko rozprowadzić na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez ok. 20 minut do ładnego zezłocenia. Po 10 minutach pieczenia wyjąć blaszkę (już z lekko przyrumienioną migdałową bezą) i pokruszyć, np. przy pomocy drewnianej łyżki. Dobrze również przemieszać, by bardziej zarumieniony boki się nie przypaliły. Kontynuować pieczenie. Po upieczeniu i wystudzeniu ponownie pokruszyć pralinę, ale tak, by pozostały ładne chrupiące migdałowe kawałki.
 

Masa śmietankowo-migdałowa: Żelatynę zalać zimnym mlekiem. Po dwóch minutkach podgrzać w mikrofalówce lub na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Uwaga! Nie można jej zagotować! Traci wtedy swoje właściwości. Śmietankę kremówkę (koniecznie dobrze schłodzoną w lodówce) ubić na sztywno dodając pod koniec miód, kwaśną śmietanę, jogurt naturalny oraz aromat śmietankowy.

Do przestudzonej żelatyny dodać łyżkę masy śmietankowej, energicznie wymieszać, po czym całą żelatynę wlać do śmietany. Dokładnie zmiksować. Na koniec wmieszać szpatułką pokruszoną pralinę migdałową.

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Na spód poukładać herbatniki. Na herbatniki wyłożyć masę śmietankowo-migdałową, wyrównać szpatułką. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godzinki.

Po tym czasie, gdy masa stężeje, oddzielić ciasto nożykiem od tortownicy. Na wierzch wyłożyć konfiturę wiśniową. Smacznego!
 

2 komentarze:

Printfriendly