10 czerwca 2017

Ciasto z twarogiem i nadzieniem czereśniowym

 
Czekoladowe ciasto ucierane z dwoma nadzieniami: serowym oraz czereśniowym. U mnie na targu cena czereśni jest coraz bardziej atrakcyjna, więc i pyszne ciacha będą ;). Takie wypieki w okresie prawie już wakacyjnym smakują najlepiej! Smak sezonowych owoców, na które z upragnieniem czekamy przez całą zimę, jest niepowtarzalny! Nie powiem, po zjedzeniu pierwszej w tym roku truskawkami i borówki buzia mi się śmiała bez opamiętania... ;).
Przy okazji chciałam Wam opowiedzieć nieco o zbiórce organizowanej w mojej szkole. Zakup szkolnej szklarni, gdzie uprawiać będziemy mogli własne zioła i warzywa niezbędne podczas zajęć praktycznych- taki jest nasz cel! Wszyscy dobrze wiemy, że najlepsze produkty to te naturalne, bez chemicznych nawozów. Szklarnia przy szkole byłaby czymś wspaniałym i w 100% naturalnym! Jeśli mielibyście ochotę wesprzeć nas w tej zbiórce, będę naprawdę wdzięczna :). Odsyłam na stronę po więcej informacji>> klik.
 
 
Składniki: (na tortownicę o śr. 22 cm)

Nadzienie czereśniowe:
1,5 szkl kompotu czereśniowego
2 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru
3 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
100 g czereśni z kompotu

Masa serowa:
400 g zmielonego twarogu sernikowego
2 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 op. budyniu śmietankowego bez cukru (20 g)

Ciasto kakaowe:
125 g miękkiego masła
90 g cukru pudru
2 duże jajka
kilka kropel aromatu śmietankowego
150 g mąki pszennej tortowej, przesianej
1/2 op. budyniu śmietankowego bez cukru (20 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka naturalnego ciemnego kakao

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Nadzienie czereśniowe: 1 szklankę kompotu zagotować z cukrem (w przepisie podaje 2 łyżki cukru, ale ilość zależy od słodkości Waszego kompotu- można dać więcej). W reszcie kompotu rozpuścić proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną tak, by nie utworzyły się grudki. Mieszankę wlać do gotującego się kompotu z cukrem. Nieustannie mieszając gotować do powstania gęstego budyniu. Na koniec wmieszać odpestkowane kompotowe czereśnie. Nadzienie odstawić do całkowitego wystudzenia (podczas studzenia budyń dodatkowo zgęstnieje).

Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! To ważne! Jajka i twaróg powinny być wyjęte z lodówki minimum na dwie godziny przed użyciem. Do dużej miski  przełożyć mielony twaróg, wbić jajka, wsypać cukier oraz proszek budyniowy. Całość zmiksować, aż składniki się połączą (nie za długo).

Ciasto kakaowe: Składniki ciasta tak jak masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej (zmniejszamy ryzyko pojawienia się zakalca). Mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy oraz kakao przesiać, a następnie wymieszać w misce. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Wbić po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec wsypać wymieszane suche składniki i dodać kilka kropelek aromatu śmietankowego, krótko zmiksować.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno), boki wysmarować olejem i oprószyć mąką pszenną. Kakaowe ciasto przełożyć do formy odstawiając kilka łyżek na bok. Na ciasto łyżką nałożyć nadzienie czereśniowe (robiąc kleksy). Całość zalać masą serową. Na górę nałożyć resztę kakaowego ciasta i jeszcze odrobinę nadzienia czereśniowego. Krótko mówiąc... ma powstać wielki bałagan ;). Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 1 godzinę i 10 minut (70 minut). Powinno pięknie wyrosnąć i się zrumienić. Wbity do ciasta patyczek nie powinien mieć śladów surowego ciasta. W razie potrzeby piec kilka minut dłużej.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

2 komentarze:

Printfriendly