25 czerwca 2017

Czekoladowy pudding chia z truskawkami

 
Kurczę, jaki to było dobre! Czekoladowy pudding chia z piernikową nutą podany w towarzystwie truskawek i jogurtu naturalnego. Bardzo lubię mocne wyraziste smaki, więc i ilość kakao jest tutaj spora. Deserki podałam w moich niezawodnych malutkich słoiczkach, które na zdjęciach wyglądają zjawiskowo. Bon appetit! ;)


Składniki: (na 3 małe porcje)

1 szkl ciepłego mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
2 łyżki płynnego miodu (lub więcej)
15 g naturalnego kakao
3 łyżki nasion chia
3 łyżki jogurtu naturalnego
garść truskawek

 
Przygotowanie:
 
Ciepłe mleko, cynamon, przyprawę do piernika, sól, miód, kakao oraz nasiona chia wymieszać w misce. Odstawić na bok na 15 minut. W połowie tego czasu ponownie wymieszać. Miskę z czekoladowym puddingiem przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (właśnie dlatego polecam przygotować pudding wieczorem).
 
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Do 3 niewielkich słoiczków (u mnie o pojemności 125 ml) włożyć plasterki truskawek i "przykleić" je do ścianek słoiczków. Słoiczki napełnić czekoladowym puddingiem, a na pudding wyłożyć po łyżce jogurtu naturalnego. Deserki udekorować truskawkami. Smacznego!

3 komentarze:

Printfriendly