27 czerwca 2017

Labneh- kremowy serek z jogurtu greckiego


Labneh to nic innego jak odsączany jogurt grecki- czyli najprostszy przepis na domowy serek. Im dłużej będziemy odsączać jogurt na sicie, tym otrzymamy  gęstszy i bardziej zwarty serek. Ten, który widzicie na zdjęciach miał 12 godzin- jak dla mnie był idealnie kremowy. Labneh jest słony, świetnie nadaje się do kanapek, choć ja wykorzystałam go do czegoś innego (szczegóły jutro). Możecie dowolnie zmienić smak serka, dodając do niego, np. dowolne zioła. Polecam!


Składniki: (na około 320 g serka)

3 kubeczki jogurtu greckiego (3x250 g)
1 płaska łyżeczka soli


Przygotowanie:

Jogurty greckie przełożyć do miski, dodać sól i dokładnie wymieszać. Duże sitko lub durszlak wyłożyć gazą lub ściereczką. Jogurt z solą przełożyć na gazę, której rogi związać u góry w sakiewkę. Włożyć do lodówki na około 12 h, by jogurt spokojnie mógł odsączać (widzieli się serwatka, którą później możecie wypić- jest bardzo zdrowa!). Serek można przygotować dłużej, np. 24 h wtedy jego konsystencja będzie bardziej zwarta. Przed przełożeniem na gazę, można do niego dodać dowolne zioła- nabierze zupełnie innego smaku. Smacznego!

2 komentarze:

  1. pamiętać, nie czytać twojego bloga o tej porze bo robię się głodna, a nie chcę już wychodzić z łóżka ;D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly