3 czerwca 2017

Pomarańczowiec bez pieczenia

 
W taką pogodę unikamy raczej włączania piekarnika. Szukamy takich deserów, ciast i łakoci, które nie wymagają pieczenia. Mój słodki pomarańczowiec na kakaowych herbatnikach z lekką pianką śmietankową urzeknie Was nie tylko wyglądem, ale również niebiańskim smakiem! Orzeźwiające, cytrusowe ciasto i to w dodatku na zimno, co przy takim upale jest niezastąpione.  
 
 
 Składniki: (na blaszkę ok. 24x24 cm)
 
 Spód:
ok. 130 g kakaowych herbatników
 
Pomarańczowy budyń:
800 ml soku pomarańczowego
4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40 g)
2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej, przesianej (20 g)

Pianka śmietankowo-pomarańczowa:
1 op. pomarańczowej galaretki
300 ml gorącej wody
500 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
4 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 2 pomarańczy

Dodatkowo:
ok. 130 g kakaowych herbatników
1 galaretka pomarańczowa
400 ml gorącej wody
2 pomarańcze


Przygotowanie:

Spód: Kwadratową blaszkę o wymiarach około 24x24 cm (mniejsza niż tradycyjna prostokątna) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie formy umieścić kakaowe herbatniki.

Pomarańczowy budyń: 600 ml soku pomarańczowego zagotować z cukrem. W reszcie dokładnie rozpuścić budynie i mąkę, by nie utworzyły się grudki. Mieszankę wlać do gotującego się soku z cukrem. Cały czas mieszając gotować do zagotowania oraz zgęstnienia masy i otrzymania pomarańczowego budyniu. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia, co jakiś czas mieszając, by nie utworzył się kożuch (można przykryć budyń folią spożywczą). Przestudzony, ale jeszcze ciepły budyń wylać na herbatniki w blaszce, równomiernie rozprowadzić i wyrównać powierzchnie szpatułką. Od razu przykryć drugą warstwą kakaowych herbatników. Schłodzić w lodówce.
 
 
Pianka śmietankowo-pomarańczowa: Pomarańczową galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia, po czym wstawić na chwilkę do lodówki (nie za długo, by nie stężała!). Schłodzoną śmietankę kremówkę 30% ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i otartą skórkę z pomarańczy. Na koniec do śmietany strumyczkiem wlewać zimną galaretkę, nieustannie miksując. Śmietankowo-pomarańczową piankę, która dosyć szybko zacznie tężeć, wstawić do lodówki. Co kilka minutek spoglądać, a gdy zacznie gęstnieć i się ścinać od razu ją wyjąć i wyłożyć na warstwę herbatników w blaszce, wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce co całkowitego stężenia pianki.
 
Pomarańczową galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce. Tężejącą wylać na śmietankowo- pomarańczową piankę. Na wierzch ciasta poukładać kawałki obranych ze skórek i błonek pomarańczy- 1 kawałek ciasta ma na wierzchu 1 kawałek pomarańczy :). Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin, aż wszystkie warstwy dokładnie stężeją. Smacznego!
 

8 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis!
    Ostatnio zamówiłem podobne ciasto przez internet, ale Twoje wygląda o niebo lepiej :)
    W sumie, to miałem kupon na 15zł, więc szkoda było go nie wykorzystać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis! :)
    Brzmi orzeźwiająco :)
    Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje za przepis, tak latem rowniez mam wylaczony piekarnik, a dokladnie staram sie go uzywac jak naj mniej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przyjemnoscia dodalam sie do obserwatorow :D

      Usuń
  4. Jestem facetem i dodałem tą stronę do zakładek.
    Moje trzecie ciasto w sumie w życiu, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo smacznie :>

    http://andziaszek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly