9 czerwca 2017

Pudding chia z musem wiśniowym

 
Rano zazwyczaj nie mamy na nic czasu, nie wspominając już, że trzeba by było przygotować śniadanie, II śniadania no i lunch do pracy lub szkoły. Ten pudding z nasion chia robi się sam- a dokładnie w nocy, gdy my smacznie śpimy. Wieczorem wystarczy, że zalejemy magiczne nasionka mlekiem i do rana pozostawimy w lodówce. Śniadanie gotowe w kilka minut, bez porannego stresu! Ja poddałam pudding z musem wiśniowym, ale świetnie sprawdzą się również truskawkami, które tanieją z dnia na dzień ;).
 
 
Składniki: (na 2 porcje)
 
1 szkl mleka
3 łyżki nasion chia
250 g wiśni
3 łyżki miodu lub syropu klonowego
 
 
Przygotowanie:
 
DZIEŃ WCZEŚNIEJ WIECZOREM
Nasiona chia przesypać do miseczki, zalać mlekiem i bardzo dokładnie wymieszać trzepaczką. Odstawić na bok na 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, by nie utworzyły się grudki. Po tym czasie dodać 2 łyżki miodu (lub więcej, jak lubicie), ponownie wymieszać i wstawić do lodówki na całą noc (u mnie ok. 12 godzin).
 
RANO
Wiśnie odpestkować, zmiksować blenderem na purre i dosłodzić łyżką miodu. Teraz wystarczy już tylko przełożyć pudding chia do dwóch szklaneczek lub słoiczków i delikatnie wyłożyć na niego mus wiśniowy, by powstały dwie smakowite warstwy. Podawać od razu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly