20 czerwca 2017

Pudding ryżowy z tahini i owocami sezonowymi

 
Kosmos, mówię Wam! Mimo iż przepis jest na 3 małe słoiczki, to zjadłam je wszystkie sama w kilka minutek ;). Obłędny pudding ryżowy z sezonowymi owockami- borówkami i truskawkami oraz wczorajszą pastą sezamową tahini. Dawno nie jadłam tak pysznego i zdrowego deseru! Nie zastanawiajcie się nawet, od razu róbcie z podwójnej, a nawet potrójnej porcji! Polecam :)
 
 
Składniki: (na 3 małe porcje)
 
50 g białego ryżu
300 ml mleka
1 łyżka tahini (polecam domowej roboty)
1 łyżka miodu
100 g borówek amerykańskich
garść truskawek
 
 
Przygotowanie:
 
Biały ryż zmielić na pył w młynku do kawy. Mleko przelać do garnuszka, dodać zmielony ryż, postawić na palniku. Od zagotowania gotować jeszcze przez około 5 minut cały czas mieszając, by nie utworzyły się grudki. Gdy pudding zgęstnieje zdjąć garnuszek z ognia i odstawić na 5-10 minut do przestudzenia. Po tym czasie dodać do niego miód oraz tahini, wymieszać.
 
 
 
Owoce umyć, osuszyć. Borówki zmiksować na puree (kilka sztuk zostawić do dekoracji). Truskawki przekroić na mniejsze części.
 
Do 3 malutkich słoiczków (u mnie o pojemności 125 ml) nałożyć kilka łyżeczek ryżowego puddingu, na to przelać zmiksowane borówki, następnie kilka truskaweczek, a całość przykryć resztą puddingu. Wierzch deserków udekorować owocami. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. A czy moge pominąć tahini? Albo czyms zastąpić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedz :)

      Usuń
  2. Piękne zdjęcia! A deser wyjątkowo smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  3. MMM ale bym zjadła ;) Obserwuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudownie te deserki w słoiczkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, słoiczki nadają im uroku! :)

      Usuń

Printfriendly