12 czerwca 2017

Puszysty omlet z owocami

 
Jedno z moich ulubionych śniadań! Dużo owoców, jogurt naturalny i puszysty omlet na ubitych na sztywną pianę białkach. Smakuje jak najlżejszy biszkopt upieczony w piekarniku! Przygotowanie to kwestia kilku minut, a jedzenie to już sama przyjemność. Czas urozmaicić swoje śniadanie! ;)
 
 
Składniki: (na 1 porcję)
 
Omlet:
2 jajka, białka i żółtka osobno
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:
olej kokosowy do smażenia
jogurt naturalny do podania
owoce do dekoracji, np. truskawki, banan, brzoskwinia, wiśnie itp.


Przygotowanie:

Omlet: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wsypać cukier (często pomijam), a następnie dodać żółtka. Na koniec wlać jogurt naturalny oraz wsypać przesianą mąkę. Całość zmiksować do połączenia składników.

Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego przelać masę jajeczną i przechylając patelnię rozprowadzić po całej powierzchni. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut z obu stron.

Omlet podawać od razu z jogurtem naturalnym i owocami. Ja posypałam dodatkowo sezamem. Smacznego!
 

2 komentarze:

Printfriendly